Seguim sense Champix

Des de juny del 2021 es van retirar tots els lots de Champix® (Vareniclina) de les farmàcies, degut a la presència d’unes substàncies anomenades nitrosamines i que podien ser perjudicials per a la salut.

Els nivells de nitrosamines, en determinats lots, estaven per sobre del límit de concentració que es considera acceptable. Tothom està exposat a nivells de nitrosamines, que són comuns a l’aigua, aliments a la graella, verdures i productes lactis. L’exposició prolongada de nitrosamines en el temps i per sobre dels nivells acceptables pot augmentar el risc de càncer.

Avui dia, encara no s’ha produït el retorn de Champix® (Vareniclina) a les farmàcies, i no hi ha cap avís de quan podrem tornar a tenir disponibilitat.  Ens sap greu, ja que era l’únic tractament que estava finançat.

Malgrat això, deixar de fumar segueix sent una de les millors decisions que pots prendre al llarg de la vida. Per a tu i per la gent del teu voltant. El consum de tabac és la principal causa de pèrdua de salut i de mortalitat evitable al nostre medi. Des del CAP Les Hortes et volem acompanyar també en aquest moment.

Ens deixes ajudar-te?

Hi ha gent que pot aconseguir deixar de fumar sense cap tractament farmacològic, però si creus que no és el teu cas, t’informem dels altres dos productes que hi ha al mercat:

  • Teràpia substitutiva amb nicotina (TSN): Redueix el desig intens de fumar (deler o craving) i els símptomes d’abstinència que experimenten la majoria de les persones que deixen de fumar, principalment per manca de nicotina. Els productes de la TSN proporcionen quantitats controlades de nicotina que van disminuint gradualment amb el pas del temps, i permeten així que el cos s’adapti progressivament a nivells de nicotina cada vegada més baixos. Hi ha l’opció de fer TSN combinada: els pegats i els xiclets, comprimits o inhalació bucal. No cal prescripció mèdica, però depenent del grau de dependència a la nicotina el teu professional d’infermeria t’aconsellarà el millor per a tu. La duració del tractament pot oscil·lar entre 8 i 12 setmanes.
  • Bupropion (Zyntabac): Es tracta d’un antidepressiu, el qual està finançat, que actua sobre les estructures cerebrals on es produeix l’addicció, aconseguint reduir els símptomes de la síndrome d’abstinència i el desig de fumar. Actua de forma directa sobre el cervell i els nuclis que alliberen la dopamina, culpable de l’efecte dependència. Es presenta en forma de comprimits i la duració del tractament oscil·la entre 7 i 9 setmanes.

Cal que sigui valorat pel seu equip sanitari, ja que té diferents contraindicacions: hipersensibilitat al fàrmac, antecedents de convulsions o tumor SNC, antecedents de trastorns de conducta alimentària; trastorns bipolars, deshabituació brusca de l’alcohol o benzodiazepines; ús d’un tipus concret d’antidepressius en els 14 dies anteriors. Cirrosi hepàtica greu.

No ho dubtis, si creus que és el moment de deixar de fumar, posa’t en contacte amb el teu professional d’Infermeria.

NOVETAT: A partir d’ara disposem d’un nou fàrmac similar al Champix, la citirina, comercialitzat a Espanya amb el nom de Todacitan. Es pot comprar amb prescripció mèdica, i no està finançat. Per a més informació pregunteu al vostre equip sanitari.


Mònica Coll  i Laura Valdés,  Infermeres referents de Tabac EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: Desembre 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: