Dietistes-nutricionistes a l’Atenció Primària: ja som aquí

Un dels objectius del nostre sistema públic de salut és estar més protegits enfront de malalties que tenen a veure amb l’alimentació: obesitat, diabetis, HTA, malaltia cardiovascular, trastorns de conducta alimentària i alguns tipus de càncer.

Des de principis d’any els dietistes-nutricionistes ens hem incorporat a l’Atenció Primària per enfortir els equips amb aquest nou rol professional, treballant en la millora dels hàbits alimentaris de la població de Catalunya.

Menjar és un acte individual que transcendeix a l’àmbit social. Per fer bé la nostra feina cal que valorem adequadament el context, respectant les diferents opcions, tradicions culturals i religioses, promocionant, sempre que sigui possible, els aliments de temporada i proximitat sense perdre de vista que cal cuidar el nostre entorn.

Què fem els dietistes-nutricionistes als CAP?

Els dietistes-nutricionistes d’Atenció Primària donem atenció especialitzada en temes dietètics a través d’interconsulta (sol·licitada pel metge o la infermera) o d’atenció directa amb el malalt, de forma individual o en grup.

La població més desafavorida, en situació de pobresa o en risc de patir-la, també té necessitats especials en temes dietètics. Treballant coordinadament amb Treball Social, podem informar dels recursos creats per a satisfer aquestes necessitats i mantenir informat a l’EAP per tal que, si s’escau, també els puguin prescriure.

Tanmateix, dintre de les nostres competències com a dietistes-nutricionistes, podem ser un nexe de connexió entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària, per a coordinar la transició dels pacients que transitin entre els dos àmbits assistencials.

Més enllà de la consulta

Des del CAP Les Hortes volem millorar la salut de la comunitat fomentant l’alimentació saludable, aplicant els programes de promoció de la salut que ja estan en marxa. Podem executar accions concretes i ser el referent en temes de dietètica i nutrició per a tot el barri: escoles, instituts i llars d’infants, residències de gent gran i centres de dia, casals de joves o infants, centres i clubs esportius, associacions culturals, religioses o de veïns. Tota la població del barri pot beneficiar-se de la nostra funció, de forma directa o indirecta, ja que quan interaccionem amb altres persones dins de l’àmbit familiar, social o laboral, cadascú de nosaltres podem actuar com a prescriptors de salut. Treballem en xarxa.

Com sabeu, l’Atenció Primària és el pilar fonamental del nostre sistema públic de salut i és per això que els dietistes-nutricionistes estem molt il·lusionats en aquesta nova etapa que tot just comencem i poder treballar en millorar la salut de tots. Gràcies per confiar en nosaltres.

Ara que arriba la calor…

A l’estiu convé optar per una alimentació fresca i variada.

Durant l’estiu sempre alterem una mica més la nostra dieta, mengem més fora de casa, dediquem menys estona a cuinar… per això us expliquem la importància de mantenir una bona dieta equilibrada amb les fruites i verdures que aquesta època de l’any ens ofereix.

Aquests aliments contenen vitamines, fibra, minerals i altres substàncies beneficioses, unes de les quals l’aigua, que ajuda a mantenir una bona hidratació. També ajuden a tenir una dieta saludable i equilibrada.

  • Fruites de temporada: La varietat de fruites d’aquesta època de l’any, fa més fàcil seguir la recomanació de menjar, almenys, 5 racions de fruita i verdura al dia. Un bon exemple són la síndria, meló, prunes, préssec, nectarina, albercoc, gerds, nespres i cireres.
  • Verdures de temporada: Els mesos de calor també venen carregats de verdures, la importància del consum d’aquestes en el nostre dia a dia, fa que gaudim d’una bona salut. En aquest cas trobem el carabassó, pebrot, albergínia, blat de moro, enciam o ceba.

Les fruites i verdures de temporada són més gustoses i més sostenibles per al medi ambient.


Alex Pérez, Nutricionista i Andreea I. Foca, Unitat Atenció al Ciutadà – EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: Juny 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: