Sarna i pandèmia. Què ha canviat?

Coincidint amb la pandèmia de la COVID-19, s’ha detectat un augment significatiu dels casos de sarna en la població. Es creu que aquest augment és donat al confinament domiciliari de l’inici de la pandèmia i a les restriccions de mobilitat de la població.

Què és la sarna?

La sarna o escabiosi és una infecció parasitària de la pell causada per un àcar anomenat Sarcoptes Scabiei. Aquest es transmet de persona a persona per contacte directe i perllongat, no té capacitat de volar ni de saltar d’una persona a una altra, per això només es transmet per contacte directe o per compartir tovalloles, llençols o roba.

El mascle d’aquest paràsit es mor després de copular, la femella un cop fertilitzada envaeix la pell i forma uns solcs on diposita els ous (uns 40 ous per femella), provocant irritació, picor intensa i una erupció cutània típica de la sarna.
El període d’incubació de la malaltia és entre 2-8 setmanes. Durant aquest període els pacients no tenen símptomes, però ja poden encomanar la malaltia.

La clínica sol aparèixer en forma de picor intensa que empitjora a la nit en ficar-se al llit. Apareix també una erupció a la pell que pot afectar a tot el cos o limitar-se a plecs interdigitals, canells, colzes, axil·les, regió genital, glutis, cintura i tòrax. Són molt freqüents les lesions de rascat, per tant, és important evitar gratar-se per evitar la sobreinfecció de les lesions.

La infecció per sarna no està relacionada amb hàbits higiènics deficients i pot afectar a qualsevol persona que està en contacte amb un pacient infectat.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de la sarna es realitza només amb la presència de lesions compatibles amb la malaltia. En la majoria de casos, no cal fer més proves, tot i que el diagnòstic de confirmació es pot realitzar identificant el paràsit a microscopi, amb l’observació d’una mostra de la pell del pacient obtinguda per raspat. Habitualment, si la clínica és suggestiva de sarna, s’inicia el tractament sense necessitat de confirmació.

Durant la pandèmia de la COVID-19, s’ha detectat un augment significatiu dels casos de sarna. El fet d’estar més al domicili i mantenir un contacte més estret entre els convivents afavoreix el contagi de la sarna. Probablement, també ha influenciat el fet que l’accés a les visites mèdiques estava més restringit, els pacients amb símptomes trigaven més a consultar i, per tant, el tractament es demorava i la propagació de la malaltia augmentava. Això ha fet que hi hagi més casos i que siguin més difícils de tractar, amb més resistència als tractaments convencionals.

Actualment, i donat el moment epidemiològic en què ens trobem (cada vegada hi ha més casos), es recomana no tractar als pacients només amb cremes (com es feia fins ara), sinó que també es recomana afegir tractament oral.

En què consisteix el tractament?

Tractament amb cremes i locions que eliminen els paràsits i els ous.

  • S’han d’aplicar des del coll fins a la planta dels peus.
  • Es recomana realitzar el tractament a la nit i esperar uns 15 minuts abans de vestir-se.
  • La crema o loció s’ha de deixar actuar mínim 12 hores.
  • Aquest tractament s’ha de repetir als 7 dies i al cap de 14 dies de la primera aplicació.

Tractament oral amb medicació que elimina els paràsits.

  • Aquest tractament també s’ha de repetir als 7 i 14 dies.

Antihistamínics per a la picor.

  • La picor pot durar fins quatre setmanes després del tractament de la sarna.

Mesures preventives per evitar la propagació

  • El pacient i els contactes més propers han de fer el tractament i l’han d’iniciar en el mateix moment, per evitar reinfeccions.
  • És imprescindible rentar la roba, roba de llit i tovalloles utilitzades per les persones infectades durant les 48-72 hores abans de començar el tractament. El rentat ha de ser a 60º.
  • La roba que no es pugui rentar en calent ha de ficar-se en una bossa de plàstic tancada durant 7 dies, per assegurar-nos que el paràsit no sobreviu.

Mª Eugènia Císcar Grau, Metgessa de Família EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: Juliol 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: