Consells mèdics per unes vacances segures

Els viatges intercontinentals, especialment a països del Tercer Món, suposen un canvi important en les condicions mediambientals. Malalties infeccioses com el paludisme, el dengue, el chikungunya o la febre groga són ara ben conegudes pels nostres serveis sanitaris. No obstant això, el trastorn de salut més freqüent durant els viatges és la diarrea del viatger. La higiene personal, en particular el rentat de mans freqüent, i la conducta alimentària són dos factors essencials per a evitar-la. Per tant, quan viatgem, cal anar preparats per evitar riscos i tenir en compte importants recomanacions durant i després del viatge.

Recomanacions per a abans del viatge

1. Visita al metge de família, a fi de:

 • Rebre informació sobre consells generals.
 • Emetre informe i/o medicació en quantitat suficient per cobrir el període de temps que duri l’estada a l’estranger.
 • Preparar bé la farmaciola. (Consulta enllaç al peu de l’article FerSalut “Si viatges, pensa en la teva salut”).
 • Assessorar-se sobre el sistema d’assistència sanitària del país de destinació i conèixer la cobertura de la vostra assegurança. La Direcció Provincial de l’INSS dóna informació dels acords sobre prestacions d’assistència sanitària que té establerts Espanya amb altres països. (Consulta enllaç al peu de l’article FerSalut “Viatges internacionals, cobertura sanitària?”).

2. Preparar la maleta

 • S’aconsella utilitzar roba còmoda i adaptada a la climatologia del país on es viatja.
 • El calçat ha de ser còmode: evitar sabates descobertes.
 • Si es viatja a zones caloroses, s’aconsella utilitzar: ulleres de sol, barret, cremes solars amb factor de protecció elevat (15 o superior).

3. Vacunes i mesures preventives

En el cas de les vacunes, es poden diferenciar dos grups de viatgers de risc molt diferent:

 • Grup de baix risc són els viatgers amb una estada inferior a 2-3 setmanes, en zones urbanes, que pernocten en hotels dins de les rutes turístiques habituals. En aquests casos és suficient la vacuna de la febre groga. Es pot considerar la vacuna de l’hepatitis A en viatgers de menys de 40 anys amb estades de més de 2-3 setmanes.
 • Grup d’alt risc són els viatgers d’estada de més de 3 setmanes, i aquells que es desvien de les rutes turístiques habituals a àrees rurals. En aquests casos s’ha d’afegir a les anteriors la vacuna de l’hepatitis B i de la febre tifoide, especialment si es viatja al continent indi.

El país de destí pot exigir un Certificat Internacional de Vacunació. Aquest document i les vacunes els proporcionen exclusivament els Centres de Vacunació internacional. És imprescindible, doncs, acudir a aquests serveis especialitzats per a informar-se de les necessitats particulars en el país triat per a les nostres vacances.

Les vacunes i la medicació contra la malària triguen dies o setmanes a actuar. Cal fer la consulta en els centres de vacunació almenys 4 setmanes abans del viatge.

Recomanacions durant el viatge

Un cop estigueu de viatge, cal anar amb compte amb:

1. El que es menja

S’estima que al voltant del 50% dels viatgers internacionals experimenten un episodi de diarrea durant el viatge. Per intentar evitar-la:

 • no ingerir verdures crues, especialment les amanides.
 • les carns i peixos s’han de consumir prou cuinats.
 • no ingerir mol·luscs crus.
 • consumir només fruita pelada.
 • compte amb els gelats i rebosteria, per la seva fàcil contaminació.
 • no consumir llet ni derivats sense higienitzar.

2. El que es beu

L’aigua és un important transmissor de malalties infeccioses. Així que:

 • beure només aigua embotellada i oberta en la teva presència.
 • no admetre glaçons de gel.
 • consumir refrescs i begudes embotellades i begudes calentes com te o cafè.

3. Els banys

En canals, rius i llacs poden estar infectats per larves, contaminats amb excrements humans i animals. Només és segur banyar-se en piscines amb aigua clorada.

4. Els animals

Es recomana evitar el contacte amb qualsevol mena d’animal, salvatge o domèstic, ja que poden no estar controlats sanitàriament.

5. Les malalties de transmissió sexual

Les mesures de prevenció són les mateixes a l’estranger que en el lloc de residència. El contacte sexual múltiple o amb persones que mantenen relacions múltiples pot ser un perill. El preservatiu és el mètode més eficaç d’evitar la transmissió de malalties de transmissió sexual.


Dr. Salvador Giménez, Metge de Família EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes / @CapSarria

Data publicació: juliol 2019


Informació addicional d’interès:

Unitats de Salut Internacional (ICS)

“Si viatges, pensa en la teva salut”. Revista FerSalut.

“Viatges internacionals, cobertura sanitària?” Revista FerSalut.

“Consells per viatjar amb nens”. Revista FerSalut.