Si viatges, pensa en la teva salut

La salut és un assumpte primordial un cop escollida la destinació. I més si és a un país exòtic o tropical! Cal anar preparats per evitar riscos, informar-se bé de les vacunes obligatòries i recomanables, prendre mesures de precaució i contractar una assegurança mèdica per si sorgeix algun contratemps.

D’uns anys ençà, cada cop és més habitual viatjar a països exòtics o tropicals. Especialment en aquestes destinacions, és important prendre precaucions:

  • Visiteu el metge de família, sobretot si patiu alguna malaltia crònica.
  • Actualitzeu el calendari de vacunes per si falta alguna dosi, com ara la del tètanus.
  • En països on hi ha risc de contagi de malalties, cal demanar informació als centres de vacunació internacionals de Catalunya o al CatSalut Respon (telèfon 061) sobre les vacunes que són obligatòries, recomanables i les que són adequades a cada persona i destí. Aneu-hi amb 4-8 setmanes d’antelació, hi ha vacunes que només són efectives al cap de quinze dies o un mes.
  • Contractar una assegurança mèdica que cobreixi les despeses per malaltia o accident.

 A la maleta, no hi pot faltar…

Protecció contra el sol i la calor (barret, ulleres i crema d’alta protecció), per evitar insolacions i deshidratacions, sobretot en nens i gent gran.

Roba lleugera i de fibres naturals (cotó, lli…) per evitar l’excessiva sudoració.

Roba de colors clars, mànigues i pantalons llargs a més de l’ús de repel·lents, per evitar les picades de mosquit (sobretot en països de transmissió del virus Chikungunya, Zika, malària o dengue).

Calçat ample i ventilat, per evitar les infeccions pels fongs.

Medicació suficient per cobrir el temps d’estada a l’estranger (en cas d’estar seguint un tractament).

Farmaciola bàsica amb analgèsics i antitèrmic (paracetamol), antiinflamatori (ibuprofèn), antidiarreic, rehidratació oral, antifúngic tòpic, material de cures (gases, benes, tisores, pinces, tiretes i desinfectant de iode).

Eviteu el risc de contagi

L’aigua i els aliments contaminats són transmissors de malalties infeccioses:

  • No mengeu fruita sense pelar ni aliments crus o semicuits, els gelats sense envàs o la rebosteria i làctics que no hagin estat tractats.
  • Eviteu el menjar de venda ambulant.
  • Beveu sempre aigua embotellada, eviteu els glaçons i els sucs de fruita naturals.
  • Cal rentar-se les dents amb aigua segura.
  • Eviteu el bany i caminar descalç en rius i llacs, per evitar malalties parasitàries.

Un cop a casa… algunes malalties tropicals es manifesten mesos després d’haver tornat de viatge. Si teniu febre, marejos, vòmits o diarrees, demaneu visita amb el metge.