Voluntariat en Salut i Comunitat. Esperit solidari amb valor afegit

El voluntariat en salut és un actiu de gran vàlua que contribueix al benestar de la ciutadania. Els voluntaris són persones compromeses i solidàries que lliurement realitzen tasques al servei dels altres per la millora de la seva qualitat de vida.

Acompanyament i companyia

Voluntariat és un concepte que fa referència a una realitat àmplia. El ventall de serveis és molt divers i es poden realitzar tot tipus de col.laboracions ciutadanes, en l’àmbit social, cultural, ambiental, internacional, etc.

Dins de l’àmbit de la salut i la comunitat, el voluntariat realitza accions d’ajuda de tipus assistencial, preventiu i de suport, destinades principalment a persones en situació de vulnerabilitat o de dependència (gent gran, malalts, disca- pacitats…)

Acompanyar, escoltar, distreure i atendre les seves necessitats bàsiques i emocionals és el valor afegit de les tasques que desenvolupa el voluntariat, contribuint a la millora de la qualitat de vida i promovent la dignitat de les persones malaltes i/o en situació de vulnerabilitat.

Alguns exemples d’activitats socials del voluntariat són:

  • Suport emocional a la gent gran, fent-los companyia perquè no se sentin soles.
  • Acompanyament al metge, hospital, etc.
  • Acompanyaments individualitzats per realitzar gestions quotidianes.
  • Acompanyament a malalts ingressats en hospitals.
  • Sortir a passejar pel barri.

Programa Voluntariat i Salut

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) és la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya des de l’any 1989. Amb el Programa específic “Voluntariat i Salut” es promou el voluntariat en l’àmbit de la salut als 4 territoris on és present: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Els principals àmbits d’actuació són:

1) Hospitalari i sociosanitari. Activitats de voluntariat adreçades als malalts ingressats en els hospitals o centres sanitaris. El voluntariat d’acompanyament, mitjançant senzilles accions (entretenir, xerrar, llegir el diari…) complementen la tasca assistencial dels sanitaris. També existeix el voluntariat testimonial que són persones que des de l’experiència viscuda, relacionada amb la salut (malaltia, accident, pèrdua), realitzen tasques de motivació, suport emocional i acompanyament a pacients i famílies que estan passant per una situació similar.

2) Comunitari: Programa “Grans Actius”. És un programa de promoció del voluntariat en l’àmbit de la salut que ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques a centres de salut (CAP, Centres de rehabilitació, visites de seguiment a hospitals), a persones amb malalties cròniques i/o dependència i/o discapacitat. Es treballa des d’una perspectiva comunitària afavorint espais de participació dels diferents agents del territori (CAPs, serveis socials, casals de gent gran, centres cívics, etc.)

Des de la FCVS s’ofereix un ampli ventall de serveis i recursos: guies com “El voluntariat en l’àmbit hospitalari i sociosanitari” o el “Voluntariat Social, manual de gestió”, cursos de formació, borsa de voluntariat, assessorament, activitats de sensibilització (exposicions, jornades…), difusió en xarxa entre les entitats que promouen el voluntariat, etc.

Podeu accedir a la Borsa de Voluntariat en aquest enllaç:  http:/borsa.voluntaris.cat/ Clica aquí