La fragilitat i la solitud: dues realitats que van de la mà

Davant la fragilitat i la solitud, aspectes que van junts a mesura que envellim, la Fundació Avismón-Catalunya promou el voluntariat social, el suport i l’envelliment actiu, amb la voluntat de pal·liar la solitud de les persones grans, reduir el risc d’exclusió social i procurar les ajudes a domicili necessàries per tal que, qui ho desitgi, pugui continuar vivint a casa seva, en la mesura de les possibilitats.

La solitud no volguda

Tot i que experimentar la soledat no volguda no és exclusiu de les persones grans, sí que es dona més sovint en edats més avançades i són aquestes persones les que pateixen de manera més profunda els canvis de salut, psicològics i/o socials, tant personals com de la societat que els envolta.

Aquests canvis que sovint els trobem en fets quotidians i no donem massa importància, en determinades situacions poden propiciar una solitud no volguda i, per tant, condicionar la qualitat de vida de les persones. Alguns exemples d’aquests canvis són l’inici de la jubilació, la pèrdua d’un ésser estimat, viure sol o canvis del lloc de residència, dificultats en la mobilitat i el deteriorament sensorial de la persona.

Aquests fets poden provocar, o fins i tot cronificar, la percepció subjectiva de relacions socials no satisfactòries, la manca de recolzament social o la manca de participació social i cultural.

Com afecta la soledat?

  • La soledat, tot i no ser una malaltia, pot produir efectes en la salut física, com la disminució de la resistència a la infecció, l’increment de la pressió sanguínia, baixa energia o alts nivells de son i fatiga.
  • També té conseqüències en el funcionament cognitiu general, amb un 20% més de probabilitat de deteriorament cognitiu, afectant a la memòria, la velocitat de processament… arribant a detectar-se un major risc de patir demència i malaltia d’Alzheimer.
  • Per últim, els efectes emocionals de la percepció de soledat no volguda estan vinculats a problemes de salut mental, depressió i desig de morir. És habitual que la persona pugui sentir por, desesperança, tristesa, buidor, baixa autoestima i vulnerabilitat.

Ajuda’ns a ajudar!

La Fundació Avismón-Catalunya, amb el projecte “envellir a casa” amb acompanyament per part de les persones voluntàries, procura facilitar el dia a dia de les persones grans i revertir la solitud no volguda. Des de la Fundació es realitzen trucades telefòniques de seguiment, trobades grupals, serveis a domicili, assessorament en la defensa dels seus drets, així com tallers (de memòria o sempre en forma), acompanyaments a serveis mèdics i/o a centres hospitalaris sempre que els calgui i acompanyament quan s’apropa el final de la seva vida.

Us animem a fer voluntariat i si necessiteu el nostre suport, no dubteu a adreçar-vos a la treballadora social del CAP, perquè us orienti i ens faci arribar la vostra petició. 


Fundació Avismón – www.avismon.org

Telèfon 93 332 58 58


Data publicació: Novembre 2019

1 Trackback / Pingback

  1. Projecte Radars arriba al Poble Sec! – ferSalut

Comments are closed.