Les taques a la pell apareixen amb el sol

“El sol és font de vida però també de mort”. Si bé la paraula càncer comporta una mena d’esgarrifança, hem de reconèixer que cada vegada més ja no és sinònim d’irreversibilitat i de patiment progressiu. Sigui pel diagnòstic precoç o bé pels tractaments més avançats, la supervivència és remarcable.

El precàncer cutani

A la pell podem trobar-hi 3 grans grups de càncers:

  • El càncer degut a l’exposició solar (radiació ultraviolada) són els anomenats epiteliomes (basocel·lular i espinocel·lular).
  • Hi ha altres càncers també lligats al sol, però no de manera tan directa, com el temut melanoma.
  • Els càncers comuns a altres teixits no específicament cutanis i que en forma de metàstasi poden aparèixer a la pell.

Què és un “precàncer”? És aquella lesió que adverteix de la possibilitat que pugui esdevenir un tumor maligne. La pell permet l’observació fàcil de tot el que hi succeeix. El mateix tipus de lesió en un altre teixit o bé en un òrgan no tan fàcil de veure, podrà passar desapercebut i trobar-nos-el quan ja sigui una lesió maligna.

Valora els danys a la pell pel sol. Fes la prova!

Us proposem una senzilla prova que tothom pot fer-se per a valorar el dany solar que ha acumulat:

  • Examinem-nos amb bona llum un avantbraç, palmells amunt.
  • Comparem l’aspecte de la cara anterior (molt més protegida) amb la cara posterior (molt més exposada).
  • Veurem que les taques (siguin clares o fosques), les arrugues i potser alguna asprositat seran raríssimes a la cara protegida, el que demostra que el dany és més pel sol que per l’edat.

Qui té més predisposició a tenir lesions precanceroses?

Si hem comentat abans que aquests càncers van lligats a l’exposició solar de manera directa, les persones que s’hagin exposat més al sol tindran més possibilitats. En aquest punt hem de tenir present que hi intervenen 2 factors elementals:

1.- L’efecte acumulatiu i diferit de la radiació ultraviolada. Com més anys hàgim estat exposats i des de més joves, més dany. El precàncer apareixerà dècades després, tot i que els últims anys no haguem estat sota la radiació solar.

2.- El tipus de pell, més clar. El bronzejat és una defensa natural que impedeix la penetració dels raigs ultraviolats. Les persones de pell més fosca tindran una bona protecció ja de naixement. Per contra, els fototipus clars la tindran més deficient. Però com tots sabem, habitualment es dóna la paradoxa que justament les persones amb pell clara volen aconseguir un bronzejat que no tenen per naturalesa i per aquest motiu s’estan més hores prenent el sol i/o les làmpades UVA, sense aconseguir mai la coloració que pretenen i que també desapareixerà més ràpidament.

 Si surten taques a la pell, què cal fer?

Hem d’estar atents a les manifestacions del precàncer i demanar opinió dermatològica.

  • Qui? Pellsclares; Exposades al sol desde joves; Calbs des de fa dècades.
  • Què cal vigilar? Crostetes que tot i arrancar-les reapareixen (s’anomenen ceratosis actíniques); “Granets”que perduren; Sagnat espontani d’alguna lesió cutània.
  • On? A zones exposades a la llum solar (cara, pavellons auriculars, calba, dors mans, avantbraços).

Per sort…

Totes les lesions que van apareixent no són càncers: hi ha lesions benignes, si bé són inestètiques (lentígens-taques, ceratosis seborreiques, etc.)

El diagnòstic l’ha de fer el metge i si només tenen un interès estètic, la seguretat social no se’n farà càrrec, com en el cas de les arrugues, per exemple.


Dr. Lluís Martinez Via, Metge Dermatòleg i Director Gerent Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

 

1 Trackback / Pingback

  1. Càncer cutani, no melanoma – ferSalut

Comments are closed.