Falsos mites en salut

L’ús generalitzat de les xarxes socials ha posat de moda el fenomen de les fake news però les informacions falses sempre han existit i la salut no se n’ha escapat mai. Revisarem algunes de les creences populars sobre la salut més arrelades.

La vitamina C serveix per prevenir o curar el refredat?

Aquesta creença va néixer als anys 1930 però qui la va fer popular va ser Linus Pauling, guanyador dues vegades del premi Nobel, que als anys 1970 després de realitzar un estudi de dubtosa qualitat va concloure que la vitamina C ajudava a prevenir i curar el refredat (entre altres malalties). Posteriorment s’han fet revisions sistemàtiques de múltiples estudis amb una major qualitat que no han demostrat que la vitamina C previngui o curi el refredat, excepte en casos puntuals com en situacions de persones que realitzin exercici extrem. Per tant la vitamina C no prevé ni cura el refredat.

Aplicar orina sobre les picades de medusa serveix per calmar el dolor?

Aquesta creença, popularitzada per la sèrie de televisió Friends, com a tractament per calmar el dolor en les picades de medusa és falsa. Un estudi a la revista Toxins ha demostrat que ni aplicar orina ni aigua de mar és efectiu per al seu tractament, tot el contrari, poden empitjorar les lesions. L’únic que serveix per al tractament de les picades de medusa és aplicar vinagre.

La llet augmenta la mucositat?

La creença popular de què la llet augmenta la mucositat és molt antiga, de fet la primera referència a aquest fet, data del S. XII, en un document del filòsof i metge jueu Mose Maimonides. Des d’aleshores aquesta creença ha sigut molt estesa i ha passat de generació en generació entre diferents cultures. A nivell científic, els darrers 30 anys s’han realitzat diversos estudis en pacients amb refredat i ingesta de llet i s’ha demostrat que la ingesta de llet no augmenta la mucositat.

Funcionen els ungüents de menta i eucaliptus per disminuir la tos?

Aquests ungüents molt utilitzats des de fa anys tenen una eficàcia dubtosa. El que no té cap base científica és la creença popular de què aplicar-los a les bases dels peus sota els mitjons calma la tos.

Les vacunes produeixen autisme?

No. Aquesta fake new va néixer de l’article publicat pel metge anglès Andrew Wakefield a la prestigiosa revista The Lancet l’any 1998, on relacionava la vacuna de la triple vírica amb l’autisme. Més tard, es va demostrar que Andrew Wakefied havia presentat uns resultats falsificats. L’any 2010, la mateixa revista The Lancet va publicar una retracció explicant que les dades eren falses i se li va retirar la llicència per exercir la medicina a Wakefield. Tot i que es va demostrar clarament que es tractava d’un frau, el dany a la salut pública ja estava fet i malauradament en alguns països europeus van començar a disminuir els nivells de vacunació a la infància. Aquesta i altres falses creences contra les vacunes estan suposant un perill per a la salut pública. Hem de fer èmfasis en recordar la necessitat de complir amb els calendaris de vacunació perquè les vacunes salven vides.

El suc de llimona és útil per prevenir i curar el càncer?

Des de fa 1 any, circulen diversos missatges per les xarxes i sistemes de missatgeria instantània sobre els beneficis que té la llimona (en diverses modalitats com utilitzar la pela de la llimona o fer sucs calents) per prevenir i/o curar el càncer. Aquí tenim una d’aquestes falsedats que es basa en una veritat. De fet, s’ha demostrat que els cítrics poden tenir un efecte beneficiós sobre les cèl·lules tumorals, malauradament un tumor és molt més complexa i l’efecte que poden produir els cítrics no és suficient per curar o prevenir el càncer.

Avui només hem repassat alguns dels molts mites falsos en salut. Malauradament les noves tecnologies fan que cada cop hi hagi més i es difonguin amb més celeritat, per aquest fet, hem d’estar alerta i ser més crítics que mai de totes les solucions ràpides i fàcils a problemes de salut que ens arribin per aquests mitjans poc contrastats. Recordeu que els vostres professionals de referència de medicina i infermeria sempre estem a la vostra disposició per resoldre dubtes i contrastar informacions sobre salut.


Daniel Planchuelo i Calatayud, Metge de família EAP Dreta de l’Eixample – CAP Roger de Flor / Twitter: @caprogerflor / @daniplanchuelo

Data publicació: juliol 2019


Informació addicional d’interès:

Veritats i falses creences sobre el tractament del refredat. Departament de Salut.

#SalutSenseTrampes. Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB)

Salud sin Bulos. Asociación de Investigadores en eSalud (AIES)