11a edició Taller “Entrena la teva ment”. T’apuntes?

El mes de febrer 2020 iniciem al CAP Roger de Flor l’11a edició del Taller Entrena la teva Ment (TEM), que des de la Unitat de Treball Social del nostre servei es va crear com a recurs en resposta a les demandes dels nostres pacients.

“Què venia a buscar a la cuina?”, “Com es deia aquell actor de la pel·lícula Casablanca?”, “He posat ja la sal al menjar?”… Sovint a les consultes dels professionals del CAP sentim als nostres pacients grans dir frases com aquestes. Lluny de què això suposi presentar una malaltia que afecti a la memòria, mostren el que es coneix com a “oblits benignes”. Darrere d’aquestes frases existeix una preocupació important davant la pròpia salut i una responsabilitat dels serveis de salut de donar-hi resposta.

L’envelliment normal del cervell comporta una sèrie de canvis en el procés de la memòria: dificultats en l’atenció i la concentració, en la retenció i recuperació de la informació, entre d’altres. Alhora, els canvis que comporta aquesta etapa vital, mal entesa com una època “d’inactivitat” (es tanca la vida laboral amb l’arribada de la jubilació, la mobilitat no permet realitzar les mateixes activitats físiques que abans, l’edat avançada comporta ser cuidat o ser cuidador d’altres persones…), pot dificultar que les persones grans segueixin estimulant la seva ment com havien fet fins ara.

Però no tots els canvis suposen pèrdues ni coses negatives, ja que existeix la reserva cognitiva; la capacitat mental de conservar determinada informació i explotar-la com a recurs per enfortir la memòria. Alhora, la major disponibilitat de temps lliure és una oportunitat de fer coses noves i dedicar-se més temps a cuidar d’un mateix.

El nostre cervell és com un múscul que hem d’entrenar al llarg de tota la nostra vida, igual que la resta del cos. És per això que plantegem el taller de memòria com una eina preventiva per al deteriorament cognitiu. De la mateixa manera que fem rehabilitació física quan el nostre cos s’està recuperant, és igualment important seguir exercitant la nostra ment.

Des del CAP Roger de Flor, oferim un espai de trobada setmanal on, durant tot un trimestre, fem un treball intensiu i facilitem eines i recursos a les persones grans perquè aquest treball es converteixi en un hàbit a incloure al seu dia a dia. Treballem amb fitxes, l’ordinador, jocs i dinàmiques grupals i realitzem una visita a la biblioteca del barri per conèixer les publicacions a l’abast que serveixen per treballar la memòria.

Si estàs interessat o interessada a participar-hi… T’ESPEREM!

Adreçat a:

  • Persones majors de 70 anys.
  • Que es visitin al CAP de Roger de Flor/Que visquin al nostre territori.
  • Sense diagnòstic de demència o deteriorament cognitiu/Sense problemes de memòria.
  • Motivades a fer activitats i conèixer altres persones del barri.


Lara Álvarez González, Treballadora Social CAP Roger de Flor – EAP Dreta de l’Eixample / Twitter: @caprogerflor

Data publicació: Novembre 2019


Informació addicional d’interès:

La memòria em falla, he de preocupar-me? Revista FerSalut