Doctor: la memòria em falla… he de preocupar-me?

La memòria és la capacitat de retenir la informació i recuperar-la per utilitzar-la. Mitjançant un complex procés neuronal es guarda la informació en una zona del nostre cervell. Amb l’edat podem patir lapsus i oblits, però no sempre són símptomes de demència. L’Alzheimer és la malaltia més coneguda, si bé hi ha molts tipus de demències. Portar una vida saludable i tenir una actitud vital positiva ens ajudaran a millorar la nostra reserva cognitiva.

Tipus de memòria

Hi ha molts tipus de memòria i maneres de classificar-la.

Si parlem de la durada de la memòria, parlem de:

 • Memòria de curt termini: recuperem la informació immediatament i no la guardem.
 • Memòria de llarg termini: conservem la informació molt de temps, de vegades per sempre.

Si parlem del tipus d’informació que retenim, parlem de:

 • Memòria no declarativa o implícita: informació que guardem i no recordem d’una manera conscient. L’hem adquirit com habilitat, destresa o a través de rutines. Per exemple: conèixer el camí per tornar a casa.
 • Memòria declarativa o explícita: informació que guardem d’una manera conscient i que recuperem de la mateixa manera. Si són coneixements generals parlem de memòria semàntica i si són fets que hem viscut parlem de memòria episòdica.

Quan envellim perdem memòria?

Amb l’edat guanyem capacitats: millora la nostra capacitat d’estar atents, la memòria implícita (habilitats), el nostre llenguatge és més ric, també millora la nostra capacitat de raonar, la força de voluntat, la creativitat i la saviesa.

És cert que també hi ha parts de la nostra memòria que són més vulnerables: es redueix la capacitat de retenir i processar informació, hi ha una major dificultat en recuperar els noms o mantenir una informació, no absorbim la mateixa quantitat de detalls, costa més recordar dades verbals, dates i llocs on han succeït els fets, es fa més difícil fer més d’una tasca alhora i les tasques visuals i construccions es tornen més complicades.

Preguntes freqüents

Envellir significa patir demència en algun moment de la nostra vida? 

L’envelliment és un procés natural que comporta canvis en el nostre organisme, comporta pèrdua d’algunes capacitats naturals i adquisició o millora d’altres. Envellir no és emmalaltir.

La demència és una malaltia que apareix quan en el cervell s’acumulen substàncies (plaques de beta amiloide, proteïna tau…) en major quantitat de l’habitual o quan hi ha problemes vasculars, que provoquen que les neurones no funcionin adequadament.

Si pateixo lapsus i oblits, vol dir que tinc demència?

Els lapsus i els oblits els tenim al llarg de tota la nostra vida i no són símptomes de demència. Els oblits són necessaris. És impossible que el nostre cervell emmagatzemi tota la informació que rep al llarg de la nostra vida. Tota aquella informació que no rememorem algun cop probablement l’oblidarem. O de vegades pensem que hem oblidat informació que en realitat mai hem guardat, sinó que l’hem emmagatzemat en la memòria de curt termini, o oblidem experiències que ens fa mal recordar.

Els lapsus són un tipus d’oblit que patim independentment de l’edat. Quan som joves ho associem a l’estrès però quan som grans, pensem que patim demència.

Són errors de la memòria com a conseqüència d’estar distrets, preocupats o per què no hem estat atents. Sobretot apareixen en processos que fem de manera automàtica. Per exemple no recordem si hem ficat sal al menjar, on hem deixat les claus, etc. La manera d’evitar patir els lapsus és prestar atenció al que fem.

Totes les persones grans pateixen demència?

La demència és una malaltia més freqüent en la gent gran, però no totes les persones grans pateixen demència. Inclús s’ha comprovat que hi ha persones que tenen les alteracions cerebrals pròpies de la malaltia però no tenen símptomes per l’existència de la reserva cognitiva.

La reserva cognitiva és la resistència de les capacitats cerebrals davant les lesions del cervell.

Què puc fer per evitar l’aparició de la malaltia?

Moltes persones grans freqüentment es preocupen perquè s’obliden de les coses amb més freqüència i pensen que la mala memòria és la primera senyal d’Alzheimer.

Cal esmentar que dins de les demències hi ha diferents tipus, tot i que la més coneguda és la malaltia d’Alzheimer. Aquesta forma part de les anomenades demències degeneratives i, tot i que les causes no es coneixen, sembla que hi ha una predisposició genètica. En el cas de la demència vascular, la causa són les alteracions circulatòries, si bé aquestes també provoquen altres malalties com l’ictus o l’infart cardíac. Per tant, és difícil que puguem evitar l’aparició de la malaltia en alguns casos, però si podem treballar per millorar la nostra reserva cognitiva amb:

 1. Hàbits de vida saludable: Una alimentació equilibrada, evitar l’alcohol i tabac, fer exercici, descansar adequadament i sobretot mantenir la ment activa.
 2. Actituds i bons hàbits per la memòria:
 • Ser observador, estar atent al que veus i sents però també al que diuen i fan els altres. Tenir interès per aprendre és essencial.
 • Ser ordenat. Deixar els objectes més utilitzats al mateix lloc. L’ordre exterior és l’ordre interior i la memòria.
 • Procurar pensar sempre en imatges. Les imatges són sempre més impactants que les paraules.
 • Trobar la part positiva de les coses. L’optimisme és una actitud que ens ajudarà a la memòria.
 • Llegir cada dia (llibres, diaris, revistes…) i aprofitar les noves tecnologies per mantenir la ment activa.
 • Practicar activitats que ajudin a pensar: passatemps, endevinalles, creuades, dòmino, escacs…
 • Intentar mantenir una vida activa i connectar amb altres persones.

 


Esther Parra Aresté (Gerontologia clínica. Unitat de geriatria) i Olalla Monton Lozano (Treballadora social sanitària EAP Dreta Eixample)