A la consulta sempre la mateixa llauna…

Tothom sap que els professionals de la salut som molt insistents amb els pacients en certs aspectes. I repetim i repetim consells de salut que sovint són infravalorats. Parlem-ne!

Pràcticament tothom haurà sentit sovint, bé en un mateix, en familiars o coneguts, frases com: “fumar és perjudicial per a la salut, hauria de mirar de deixar-ho”, “vigili la pressió, ha de ser una mica més baixa”, “hem de mirar de fer un xic d’activitat física, és bo per la salut”

Sovint de tant repetir-ho, la gent ja sabem què ens convé i què no… Però moltes vegades aquests consells solen ser infravalorats, donant-los una rellevància molt inferior a què ens receptin un medicament que tracti aquell fet en concret, i acabem per seguir-los de manera parcial, o intermitent.

De fet té lògica. És més còmode i senzill prendre’s una pastilla… Té un efecte relativament ràpid en comparació a aplicar mesures d’estils de vida com perdre pes, fer activitat física o seguir un tipus de dieta. Però com la majoria de coses a la vida que s’obtenen de manera ràpida i còmode, marxen igual o més ràpid.  Donem-hi un cop d’ull.

Parlant en termes generals, realment podem quantificar el nostre nivell de salut? Podríem dir que una persona està sana, a ull, veient que no té cap malaltia rellevant, la quantitat de medicació que pren, que tingui els principals factors de risc controlats (hipertensió, tabaquisme, sedentarisme…) i afirmar que una persona té majors nivells de salut que un altre? Llavors, una persona amb una malaltia crònica com pot ser la diabetis, mai podrà tenir el nivell de salut d’una persona no diabètica? Depèn, parlem-ne.

En salut, tu decideixes!

La salut no és només l’absència de malaltia o problemes de salut. Va molt més enllà. Es tracta d’un concepte que engloba tots els aspectes de la persona (físic, mental, familiar, laboral, econòmic…). Tenint en compte aquest fet, avui dia encara no coneixem cap fàrmac ni tractament immediat capaç de donar resposta a tants aspectes junts. Però si activitats i actuacions en els nostres estils de vida.

La salut no entén de gèneres, ni condicions. És individual i intransferible. Cadascú dins el seu context és responsable de la seva salut (no dels seus problemes de salut, sinó de la seva gestió i maneig). Segur que tots coneixem qui defensa arguments com: “doncs el meu avi des dels 16 anys que fuma, i ha viscut fins als 96 anys seguint fumant i no li ha passat res”. I continua amb: “… I el meu company, tant d’esport, dieta i bons hàbits i ha tingut un accident i ha mort ben jove”.

També podem enfocar-ho de diferent manera. Imagineu-vos que la nostra salut és un conjunt de loteries. Tothom coneix qui es gasta molts diners en loteria i no li toca mai (seria el cas de l’avi fumador), i qui en compra un cop a la vida o li regalen una participació i li toca (el cas del noi jove amb l’accident). En aquestes loteries, volem com menys participacions millor, i aquestes participacions equivaldrien als factors de risc. Com podem evitar aquestes participacions, o inclús reduir les que tenim? D’aquí la insistència dels professionals sanitaris en donar consells com els que dèiem…

La primera i més poderosa de les actuacions en salut que tenim a les nostres mans és la modificació dels estils de vida. És la més complexa d’aplicar, ja que requereix un esforç personal i voluntat per dur-la a terme, per això és la més poderosa. Fa falta un aprenentatge, una implicació i un compromís, que un cop integrat, es traduirà en grans millores en tots els àmbits que constitueixen la nostra salut.


Gerard Pagès Vicente, Infermer Albera Salut / @AlberaSalut

Data publicació: Juliol 2019