DM2: la importància dels bons hàbits

La diabetis mellitus és una alteració metabòlica caracteritzada per una elevació dels nivells de sucre en sang. Sigui quin sigui l’origen d’aquesta afectació, la dieta i l’exercici són pilars fonamentals per al seu control.

Què és la diabetis mellitus?

És una alteració metabòlica que comporta un augment del sucre en sang. Es distingeixen dos tipus principals de diabetis mellitus:

  • Tipus 1. Sobtadament el pàncrees deixa de fabricar insulina, l’hormona que necessitem, com si fos la clau d’un pany, per obrir la porta de la cèl·lula perquè la glucosa hi entri. Suposa un 10% aproximadament dels casos de diabetis que veiem, es presenta habitualment en persones joves que a més no tenen problemes de pes.
  • Tipus 2. La insulina no funciona correctament, sigui perquè se’n fabrica poca o perquè la cèl·lula no accepta la insulina (com si hagués canviat el pany i ara la clau no funcionés). Sol suposar el 90% de les diabetis que tractem. Apareix amb l’edat i els desencadenants principals són el sedentarisme i el sobrepès i obesitat.
  • La diabetis gestacional o de l’embaràs seria una altra forma més especial.

Com puc saber si tinc risc de patir una diabetis?

El test FINDRISC ens diu quina probabilitat tenim de desenvolupar una DM2. Aquest test el pot fer tothom a casa seva a partir dels 40 anys. Si el resultat és de 15 punts o més, es recomana consultar al metge de família per fer una anàlisi de sang. Si el valor està per sota, es pot repetir cada 4 anys.

Les tres potes del tractament

1. Alimentació

El primer que es fa és revisar la dieta i l’activitat física, perquè sovint seran la causa de la seva diabetis. Per aquest motiu, al principi no es tracta amb fàrmacs. Per garantir que sigui senzill, la informació que els donarem al principi serà molt genèrica però sobretot encarada a entendre que l’alimentació no és menjar el que es vol sinó el que es necessita:

  • L’alimentació equilibrada es basa en menjar els 3 grups principals de nutrients: hidrats de carboni, greixos i proteïnes. Una persona diabètica no ha de deixar de menjar hidrats de carboni, de fet més o menys el 50% de l’energia diària hauria de provenir dels hidrats de carboni. El que haurà de canviar és quins tipus d’hidrats de carboni pren: s’ha de reduir la pasta, l’arròs i el pa, i s’ha d’ingerir més provenint de llegums, verdura i cereals integrals.
  • Com que la diabetis és una malaltia metabòlica i de consum i aprofitament de l’energia, una recomanació general, que no obligatòria, és que es mengi una mica menys del normal però repartit no en 3 àpats sinó en 5. Això voldria dir, per exemple, que les postres del dinar poden passar a mig matí, i les del sopar a mitja tarda.
  • L’objectiu de la dieta serà tendir al normopès, i per tant caldrà reduir la quantitat total del que es menjarà. Però si aprenem a menjar correctament, no és tan difícil. I cal tenir present que una reducció del 10% del pes comporta una millora clara del control del sucre i de les alteracions vasculars.
  • Es recomana cuinar al vapor, a la planxa, microones, forn, i evitar en la mesura del possible el fregit.

2. Activitat física

Es recomana caminar 30 minuts a pas lleuger, almenys 5 dies a la setmana, o bé 90 minuts a la setmana d’activitat física intensa.

Una persona que tingui activitat física diària, que vol dir FER activitat amb l’objectiu de moure’s, i no treballar movent-se, cremarà una quantitat de calories que si després la dieta és correcta, no li suposarà ni augmentar el sucre en sang ni augmentar de pes. Per aquest motiu l’exercici és tan important per prevenir la diabetis tipus 2.

3.Tractament farmacològic

Hi ha moltes opcions i els avenços dels darrers anys fan aconsellable no incidir-hi en aquest article. Sí que cal insistir que els fàrmacs, sense dieta ni exercici, tenen una eficàcia molt més reduïda.

Als 3-6 mesos s’hauria de fer una visita de control per revisar la dieta i l’exercici, i per planejar unes noves anàlisis perquè en cas de no millora s’haurà de pensar en iniciar el tractament farmacològic. D’aquí la importància de tractar la prediabetis amb dieta i exercici, perquè en la diabetis per desgràcia solem arribar tard i no n’hi ha prou amb la dieta en el 95% dels casos.


Salvador Giménez – Gabriel Cuatrecasas – Roger Vinyeta, Metges de família de EAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes