Viatges internacionals, cobertura sanitària?

Pels viatges fora de l’espai Europeu la Targeta Sanitària Europea no és vàlida i parlem d‘acords i convenis bilaterals del país fora de la UE i el país d’origen, en aquest cas, de l’Estat Espanyol.

Quan planifiquem un viatge és molt important la cobertura sanitària per viatjar amb seguretat i no patir ensurts. I més, si es tracta d’un destí internacional, ja que podem tenir una barrera idiomàtica i de moneda. Per tant, és preferible no sumar un altre handicap! Hem de fer fàcil la nostra estada per gaudir-la amb el màxim confort.

Per aquest motiu, és molt important que el viatger s‘informi si el país de destí té un acord o conveni bilateral amb l’Estat Espanyol que inclogui el dret d’atenció sanitària pública.

Des de fa anys, l‘Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) facilita aquesta informació iactualment, els països amb conveni bilateral amb cobertura sanitària són: Andorra, Xile, Marroc, Perú i Tunísia.

A més, al seu web ens informa, entre d’altres, de:

  • L‘entrada en vigor.
  • Les persones a les quals se’ls aplica el conveni.
  • Normativa pels treballadors desplaçats.
  • Prestacions incloses al conveni.
  • Sol·licituds de prestacions.

Normalment les persones a les quals s’aplica el conveni o acord són les que treballen o hagin treballat en un o en els dos països i als seus familiars i supervivents.

La Targeta Sanitària Europeaens serveix per a l’espai econòmic Europeu o Suïssa. Però hi ha països com Andorra que no serveix. Però, sabies que existeix un conveni bilateral?

Atenció!

La informació general de les prestacions incloses al conveni no sempre són les mateixes dintre del mateix conveni. Un exemple seria la relació amb Espanya-Andorra:

Els pacients d’Andorra amb conveni bilateral vigent amb Espanya tindran dret a les següents prestacions al territori nacional:

  • Maternitat, malaltia comuna o professional i accident, sigui o no de treball.

En canvi els pacients d’Espanya amb conveni bilateral vigent amb Andorra tindran dret a les següents prestacions al territori Andorrà:

  • Maternitat, malaltia comuna i accident de treball.

Per això, és important saber què cobreix i valorar si cal fer una assegurança privada per cobrir la resta de prestacions no incloses. A més de la cobertura sanitària dels convenis bilaterals, aquests cobreixen altres prestacions que poden ser interessants.

Cal destacar, que els convenis bilaterals són susceptibles a canvis i per tant és molt important consultar l’enllaç de la seguretat social en el moment actual.


Ricardo Asensio, Administratiu de l‘Equip d’Atenció a l’Usuari EAP Sardenya / www.eapsardenya.cat/ Twitter: @eapsardenya


Podreu trobar informació addicional d’interès a:

fersalut.cat. Consells per viajar amb nens.

fersalut.cat. Si viatges, pensa en la teva salut.

Convenis bilaterals Seguretat Social.