A l’estiu, els malalts no fan vacances

Platja, passejades per la muntanya, migdiades infinites, vermuts amb amics que fa temps que no veiem, viatges a llocs desconeguts, festivals de música… L’estiu és tot això i molt més. És aquella estació en què trenquem la rutina del curs per regalar-nos moments únics que ens oxigenen per agafar el setembre amb energia.

Però els malalts no fan vacances. Cada dia fan falta a Catalunya 1.000 donacions de sang i 200 de plasma. Clíniques i hospitals continuen tenint pacients ingressats que necessitaran sang i derivats de la sang per als seus tractaments o per accidents o parts que es compliquen. Per això, també a l’estiu, els donants sou imprescindibles.

Però l’estiu és temps de vacances. Canviem d’hàbits i busquem aquell punt per recarregar les bateries. Bé, doncs jo us proposo que la primera recàrrega de piles la feu anant a donar sang o plasma. Si no ho heu fet mai, veureu la incomparable sensació que suposa estar tombat pensant que salveu una persona que només podrà viure gràcies a la vostra donació. Sentireu com donar sang us fa excepcionals.

I què passa amb qui no pot donar per edat o malaltia? Doncs per sort, tothom pot donar perquè tothom pot involucrar-se amb la donació. Algunes persones participen com a voluntaris a la Federació Catalana de Donants de Sang. D’altres fan piulades o envien missatges als grups de WhatsApp informant de col·lectes properes. N’hi ha que acompanyen a una persona a donar sang. Les possibilitats són infinites i totes tan importants com la donació mateixa.

Tenim la sort de viure en un país on fa anys que no se suspenen operacions per manca de sang. Però us puc assegurar que de sang no en sobra, i menys a l’estiu quan les donacions baixen al voltant d’un 30%, tot i que les necessitats es mantenen pràcticament igual. Per això, com a ciutadans cívics i responsables, de la mateixa manera que tenim cura de no malbaratar aigua o procurem reciclar els residus, hem de donar sang i plasma.

Ara que ja tenim l’estiu aquí, doneu sang, feu piulades o compartiu el missatge per WhatsApp. Aquest estiu, viviu i feu viure!


Marc Ibars i Badia, President de la Federació Catalana de Donants de Sang (FCDS)

Data publicació: Juliol 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: