
Els Drets de la Infància són drets que posseeixen tots els nens, nenes i adolescents, menors de 18 anys, per la simple raó de néixer. Són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles. Aquests drets es troben recollits a la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI), el primer tractat internacional que reconeix els drets i obligacions dels infants, i que actualment ja ha estat acceptada per pràcticament tots els països del món. El repte en la majoria de països, encara avui, és que els propis nens i nenes puguin exercir-los i siguin considerats ciutadans de ple dret.
Els 54 articles de la Convenció defineixen com a principis bàsics:
- La no discriminació. El dret a ser respectat sense importar el sexe, el color de la pell, l’origen, la llengua ni les creences.
- L’interès superior de l’infant. Qualsevol decisió de les autoritats o dels adults que afecti els infants ha de tenir en compte què és el millor per al seu desenvolupament i benestar.
- El dret a una vida digna, a la supervivència i a desenvolupar-se per assolir el seu màxim potencial.
- La participació i el dret a ser escoltats, respectant les seves opinions i punts de vista.
El 20 de novembre és el dia universal de la infància, un dia assenyalat per recordar l’existència dels drets dels nois i noies i per reivindicar que ells i elles els puguin exercir lliurement.
L’Observatori dels Drets de la Infància
La Generalitat de Catalunya compta amb diferents instruments, com l’Observatori dels Drets de la Infància. És un òrgan assessor i consultor del govern i adscrit al Departament de Drets Socials, creat l’any 2006, per contribuir de manera eficaç a la divulgació, el foment i el respecte dels drets reconeguts de la infància i l’adolescència, i vetllar per la garantia i el compliment d’aquests.
A l’Observatori hi participen una seixantena de vocals entre els quals hi ha representades entitats públiques, privades i experts en l’àmbit de la infància i l’adolescència. En funció dels objectius, es creen diferents grups de treball formats per vocals i persones externes expertes en la matèria a treballar. Els grups de treball impulsats l’any 2021 estan directa o indirectament relacionats amb la salut i el benestar dels infants. Van ser els següents:
- Impacte de la Covid-19 en la infància. Anàlisi de com han estat tractats els infants i adolescents durant el confinament i el seu paper durant la crisi sanitària: com han estat informats, com s’ha tingut en compte la seva opinió, com han estat vulnerats alguns dels seus drets (educació, connectivitat, lleure, etc.).
- Pobresa infantil. Proposta de mesures per a pal·liar la situació de pobresa dels infants i adolescents a Catalunya. Pobresa econòmica, educativa, energètica, de salut, ambiental…
- Creació d’un sistema d’indicadors d’infància, per millorar el coneixement de les condicions de vida i la situació de la infància a Catalunya.
- Salut mental. Proposta de millores en l’atenció de la salut mental als infants i adolescents que s’ha vist agreujada per les conseqüències de la pandèmia.
- Revisió dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) des d’una perspectiva d’infància.
- Participació infantil, per fomentar i impulsar la seva participació, en col·laboració amb el CNIAC.
- Violències a la infància i a l’adolescència. Fer recomanacions per a l’abordatge integral de les violències cap a la infància i l’adolescència.
- Recerca en infància i adolescència. A través de dues trobades anuals per compartir, estudiar, analitzar resultats i possibles implicacions d’investigacions científiques.
Dret a ser escoltats i a participar, a través del CNIAC
El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) és un òrgan consultiu i participatiu, un espai de trobada on infants i adolescents reflexionen, opinen i fan propostes sobre els temes que els afecten.
Per tal de poder representar els interessos i les opinions de tots els infants i adolescents de Catalunya, el CNIAC es constitueix amb vocals, de 8 a 17 anys, de diferents territoris i realitat social àmplia, i que formen part dels consells de participació territorial (principalment municipals). Els nois i noies que formen part del CNIAC són els representants dels pobles i ciutats on viuen.
Data publicació: Juny 2022
Enllaços d’interès:
- https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/infancia_i_adolescencia/
- https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/infancia_i_adolescencia/observatori_drets_infancia/
- https://pdia.blog.gencat.cat/
Pots descarregar aquest article en format PDF: