
La meningitis és una infecció causada pel bacteri Neisseria meningitidis o meningococ dels serogrups A, B, C, W, X i Y, que pot afectar a qualsevol edat, tot i que és més freqüent en nens menors de 5 anys i adolescents. En el 99% dels casos la malaltia es produeix en persones sanes.
Es transmet mitjançant contacte directe a través de secrecions respiratòries. El període d’incubació sol ser de 3-4 dies, tot i que pot oscil·lar entre 2 i 10 dies. Els símptomes són inespecífics, fet que dificulta el diagnòstic precoç. Els més freqüents són: cefalea, fotofòbia, febre, rigidesa de coll i taques L’evolució de la malaltia és molt ràpida, amb un marge estret d’actuació, podent provocar seqüeles neurològiques o en forma d’amputació de membres i inclús la mort (fins a un 10% podrien morir i fins a un 20% podrien presentar seqüeles).
La vacuna contra el meningococ B. Qui la tindrà finançada?
Fins ara era finançada només per als següents grups de risc:
- Pacients amb deficiència de properdina.
- Pacients amb deficiència de factors terminals del sistema del complement.
- Pacients en tractament amb Eculizumab.
- Personal de laboratori amb risc de manipulació de mostres que puguin contenir Neisseria meningitidis.
- Persones que han patit un episodi de malaltia meningocòccia invasiva.
- Asplènia anatòmica o funcional.
- Pacients amb trasplantament de progenitors hemopoètics (TPH) .
Des del març de 2022, està finançada per a tots aquells nens i nenes nascuts a partir de l’1 de gener de 2022 i la pauta a seguir serà als 2, 4 i 12 mesos.
Per a la resta d’infants que les famílies els hi vulguin administrar i que no compleixin aquest criteri, hauran de seguir el procediment habitual de les vacunes no finançades. És a dir, hauran d’anar a la farmàcia amb la prescripció mèdica realitzada des del centre de salut, assegurar que la vacuna estigui refrigerada en tot moment, i demanar hora al seu CAP perquè li administrin. La quantitat de dosis a administrar variarà depenent de l’edat d’inici, oscil·lant entre dues i tres dosis.
No és l’única vacuna contra la meningitis que trobem al calendari de Catalunya, ja que també hi ha incloses les vacunes contra la meningitis C i contra la meningitis ACWY. La primera s’administra als 4 i 12 mesos, i la segona a 6è de primària (11-12 anys) amb una dosi única de la vacuna anomenada “Menveo”. Aquesta última es va introduir al calendari durant el curs escolar 2019-2020, substituint la vacuna contra la meningitis C que s’administrava fins al moment. D’aquesta vacuna es fa repesca als centres de salut fins als nascuts a partir de l’any 2002.
- Altres canvis dins del calendari vacunal: Des del 2020 està finançada la vacunació contra el rotavirus per als infants prematurs nascuts abans de la setmana 32 de gestació.
- Propers canvis en el calendari: a partir del curs vinent 2022-2023, la vacuna contra VPH9 (virus del papil·loma humà) estarà finançada per nens que cursin 6è de primària (11-12 anys). Fins ara aquesta vacuna estava finançada només per nenes i per determinats grups de risc.
Alba Gonzàlez , Infermera de Pediatria EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes
Data publicació: Juny 2022
Enllaços d’interès:
- https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/calendari-de-vacunacions/
- https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/Calendari-de-vacunacions-sistematiques/
- https://www.fersalut.cat/2019/07/20/viatges-i-vacunes-que-cal-saber
Pots descarregar aquest article en format PDF: