Actualització del calendari vacunal de Catalunya 2022

Des del passat mes de març la vacuna Bexsero, que protegeix contra el meningococ B, està inclosa dins del calendari vacunal de Catalunya, convertint-se en la quarta comunitat autònoma en finançar aquesta vacuna. Les altres comunitats on també està finançada són Andalusia, Canàries i Castella i Lleó.

La meningitis és una infecció causada pel bacteri Neisseria meningitidis o meningococ dels serogrups A, B, C, W, X i Y, que pot afectar a qualsevol edat, tot i que és més freqüent en nens menors de 5 anys i adolescents. En el 99% dels casos la malaltia es produeix en persones sanes.

Es transmet mitjançant contacte directe a través de secrecions respiratòries. El període d’incubació sol ser de 3-4 dies, tot i que pot oscil·lar entre 2 i 10 dies. Els símptomes són inespecífics, fet que dificulta el diagnòstic precoç. Els més freqüents són: cefalea, fotofòbia, febre, rigidesa de coll i taques L’evolució de la malaltia és molt ràpida, amb un marge estret d’actuació, podent provocar seqüeles neurològiques o en forma d’amputació de membres i inclús la mort (fins a un 10% podrien morir i fins a un 20% podrien presentar seqüeles).

La vacuna contra el meningococ B. Qui la tindrà finançada?

Fins ara era finançada només per als següents grups de risc:

  • Pacients amb deficiència de properdina.
  • Pacients amb deficiència de factors terminals del sistema del complement.
  • Pacients en tractament amb Eculizumab.
  • Personal de laboratori amb risc de manipulació de mostres que puguin contenir Neisseria meningitidis.
  • Persones que han patit un episodi de malaltia meningocòccia invasiva.
  • Asplènia anatòmica o funcional.
  • Pacients amb trasplantament de progenitors hemopoètics (TPH) .

Des del març de 2022, està finançada per a tots aquells nens i nenes nascuts a partir de l’1 de gener de 2022 i la pauta a seguir serà als 2, 4 i 12 mesos.

Per a la resta d’infants que les famílies els hi vulguin administrar i que no compleixin aquest criteri, hauran de seguir el procediment habitual de les vacunes no finançades. És a dir, hauran d’anar a la farmàcia amb la prescripció mèdica realitzada des del centre de salut, assegurar que la vacuna estigui refrigerada en tot moment, i demanar hora al seu CAP perquè li administrin. La quantitat de dosis a administrar variarà depenent de l’edat d’inici, oscil·lant entre dues i tres dosis.

No és l’única vacuna contra la meningitis que trobem al calendari de Catalunya, ja que també hi ha incloses les vacunes contra la meningitis C i contra la meningitis ACWY. La primera s’administra als 4 i 12 mesos, i la segona a 6è de primària (11-12 anys) amb una dosi única de la vacuna anomenada “Menveo”. Aquesta última es va introduir al  calendari durant el curs escolar 2019-2020, substituint la vacuna contra la meningitis C que s’administrava fins al moment. D’aquesta vacuna es fa repesca als centres de salut fins als nascuts a partir de l’any 2002.

  • Altres canvis dins del calendari vacunal: Des del 2020 està finançada la vacunació contra el rotavirus per als infants prematurs nascuts abans de la setmana 32 de gestació.
  • Propers canvis en el calendari: a partir del curs vinent 2022-2023, la vacuna contra VPH9 (virus del papil·loma humà) estarà finançada per nens que cursin 6è de primària (11-12 anys). Fins ara aquesta vacuna estava finançada només per nenes i per determinats grups de risc.

Alba Gonzàlez , Infermera de Pediatria  EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: Juny 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: