Salut oral i Covid-19

Arran de la pandèmia de Covid-19 s’han fet diversos estudis que suggereixen una relació entre la salut oral i aquesta malaltia vírica.

Les mucoses oral, nasal i conjuntival són les portes d’entrada del virus. Els símptomes com la pèrdua del gust apunten a una implicació de la boca en les infeccions per Covid-19.

Hi ha evidència en el fet que una mala salut oral pot empitjorar el pronòstic de la malaltia que provoca el virus SARS-CoV-2. La cavitat oral juga un paper important en la infecció i la transmissió del virus.

Periodontitis i Covid-19

Els pacients que pateixen una malaltia anomenada periodontitis (pèrdua de suport dental), sobretot si està mal controlada, tenen un major risc de patir complicacions per la malaltia provocada per aquest coronavirus. La periodontitis és una malaltia que contribueix a generar un estat inflamatori sistèmic. Són especialment sensibles les persones amb diabetis, malalties cardiovasculars o immunodeprimits.

Sembla que les persones amb Covid-19 i periodontitis tenen més probabilitat de ser ingressats a la Unitat de Cures Intensives que els que tenen la boca sana.

Els signes que poden aparèixer al tenir Covid poden ser en forma d’úlceres en la mucosa oral, boca seca i lleugera inflamació de les papil·les gustatives.

Investigadors han confirmat la presència de cèl·lules infectades per SARS-CoV-2 a les glàndules salivals i a la mucosa oral en la meitat dels pacients estudiats.

Higiene bucodental per prevenir infeccions

Durant la malaltia per SARS-CoV-2, s’aconsellen les següents mesures higièniques:

  • Rentar bé les mans amb aigua i sabó abans de tocar el raspall de dents.
  • Raspallar les dents de forma habitual durant dos minuts, amb pasta dental fluorada i sense esbandir la boca amb aigua després.
  • Després de la raspallada, esbandir el raspall amb un líquid antisèptic.
  • Guardar el raspall de dents amb el capçal cap a dalt i separat d’altres raspalls de dents. El raspall ha d’estar airejat.
  • Glopejar de tant en tant un líquid amb CPC (clorur de cetilpiridí) que ha demostrat ser efectiu en la inhibició de l’entrada del virus a les cèl·lules en estudis in vitro. Aquests estudis es van ampliant per la dificultat de treure conclusions en tan poc temps. Un estudi amb 200 pacients que van glopejar quatre col·lutoris antisèptics diferents va reduir la càrrega viral de la Covid en saliva quasi el 90%, fins i tot passats tres quarts d’hora del glopeig.
  • Durant aquests mesos de pandèmia, a la consulta del dentista recomanen glopejar amb antisèptic abans de començar qualsevol procediment dental.

Dra. Judit Masdevall, Odontòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: febrer 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: