1 any de la primera vacuna contra la Covid-19

Recentment s’ha complert 1 any de l’inici de la campanya de vacunació contra la Covid-19.

Ha estat un dels majors reptes professionals de la nostra història recent. Administrar el màxim nombre de vacunes al màxim de població possible.

Rebíem els primers protocols de com iniciar el procés de vacunació i la logística es posava en marxa amb la implicació de tot l’equip, per tal de poder administrar totes les dosis de què disposàvem.

S’havia de començar a vacunar a la gent més vulnerable: persones grans, persones que no podien sortir del domicili i persones institucionalitzades.

Ens vam coordinar per crear diversos equips de vacunació compostos per personal administratiu i d’infermeria, per poder cobrir els diferents punts: al CAP, un altre que es desplaçava als domicilis i residències.

De mica en mica, anem vacunant a la gent del barri, ampliant les franges d’edat i arribant a la totalitat de veïnes i veïns del barri que s’han volgut vacunar.

Les vacunes han demostrat gran eficàcia, reduint el nombre d’ingressos a hospitals i morts.

És important saber que aquestes vacunes mereixen una dedicació especial: calia administrar-les dins les 6 primeres hores de preparació, mantenir-les refrigerades en tot moment i evitar els moviments bruscs dels vials.

D’inici incert, la informació sobre les diferents vacunes i els seus efectes s’anaven publicant, i tothom afegia al seu vocabulari habitual paraules com: RNA, anticossos, immunitat cel·lular…

De les vacunes aprovades a Europa inicialment n’hi havia 4: AstraZeneca i Janssen, basades en adenovirus; i Pfizer i Moderna, basades en RNA missatger. Aquestes darreres són les que han demostrat més eficàcia, ja que generen més anticossos i són les que actualment s’administren com a dosis de reforç.

Al nostre barri actualment hi ha més d’un 80% de persones amb la pauta completa de 2 dosis majors de 12 anys i anem avançant amb les dosis de record.


Albert Planchuelo, Infermer EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: febrer 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: