Frenar la Covid-19 a les escoles

Els referents de la salut dels infants per a les famílies són els equips de pediatria dels CAP. Però, i els referents de les escoles? A qui es dirigeix la direcció d’un centre educatiu quan hi ha un cas positiu de Covid-19 entre l’alumnat? Al nostre CAP aquest referent és la Unitat d’escoles.

Els telèfons de la unitat d’escoles no paren de sonar. Els correu electrònics s’encadenen i cal identificar nous contagis positius de Covid-19, rastrejar contactes estrets, resoldre dubtes a la direcció de les escoles…

Les infermeres Mònica Puig i Kathrine Bernert i l’administrativa Verònica González són les integrants de la unitat d’escoles i les responsables de resoldre tots aquests dubtes. Repassem una mica la seva història i responsabilitats per conèixer millor aquest nou capítol de la gestió de l’epidèmia de Covid-19 des de l’atenció primària.

Quan es va crear la unitat escoles?

En paral·lel a l’inici del curs escolar 2020-21. Degut a l’allau de casos positius, es va decidir formar un equip autònom per tal de descarregar a Pediatria.

Quin és el seu objectiu?

Dit de forma ambiciosa i sintètica: frenar la transmissió escolar. La unitat dona suport a la direcció de les escoles en un context de molta incertesa. La direcció informa a la unitat quan detecta un possible cas i la unitat és qui aplica el protocol vigent, decideix els passos a seguir i  du a terme el control epidemiològic.

La unitat està al costat dels 41 centres educatius de Vallcarca i Sant Gervasi (aproximadament 780 grups escola i uns 15.000 alumnes). Aquesta atenció consisteix en resoldre infinitat de dubtes de les escoles, gestionar i valorar els casos positius amb un criteri sanitari,  decidir si el grup de convivència estable  s’ha de confinar, si cal una PCR o no, fer-la i comunicar-ne els resultats. Altres centres d’atenció primària compten amb unitats mòbils per a la realització de les PCR i la gestió dels resultats, però en el nostre cas la unitat s’encarrega del circuit complet de control epidemiològic.

Aquesta fotografia mostra una reunió virtual de la unitat i el coordinador de Pediatria amb la direcció de les escoles del territori.

Com han d’actuar les famílies?

Si una família sospita un possible positiu, ho ha de comunicar a l’escola. La direcció de l’escola és qui es coordina amb la unitat. El referent de les famílies per a la gestió dels contactes és l’escola, el referent per al tractament i seguiment dels símptomes són els pediatres de referència, com en qualsevol altra malaltia.  És a dir, per a la unitat “el pacient” és l’escola, ja que la seva tasca és el control dels contagis als centres educatius de Vallcarca i Sant Gervasi.

Beneficis de la unitat

  • Per a les escoles, un equip especialitzat les orienta en un context de molta incertesa.
  • Per al CAP, en centralitzar la gestió dels contactes a les escoles a la unitat, es redueix el volum de feina de l’equip de Pediatria.
  • Per a la població, la tasca de la unitat permet que els professionals de pediatria tinguin més temps a les consultes per atendre als pacients, amb patologia Covid-19 o d’un altre tipus.

Com pot ajudar la població a frenar l’epidèmia?

Si fem aquesta pregunta a la unitat d’escoles, la resposta és automàtica i contundent: és imprescindible respectar el confinament a casa de forma estricta. Són recurrents els problemes derivats d’un aïllament domiciliari inadequat.


Unitat escola, Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: Desembre 2020


Enllaços d’interès:

Canal de telegram: https://t.me/SalutEscolaCAT

Canal Salut. Coronavirus. Salut-escola


Pots descarregar aquest article en format PDF:

1 Trackback / Pingback

  1. Escoles i CAP units contra la COVID-19 – ferSalut

Comments are closed.