Escoles i CAP units contra la COVID-19

La Unitat Salut i Escola es va crear arrel de la necessitat generada per la pandèmia durant el curs escolar 2020-2021 com a organisme d’enllaç entre Salut i Educació. Es va crear la figura de RECO (Referent escola Covid).

Qui som i a qui atenem?

La Unitat està constituïda per una figura d’infermeria i una d’administrativa, que en coordinació amb les direccions escolars, ha fet front a la pandèmia. L’equip ha valorat individualment cada cas, ha pres les decisions i adoptat les mesures que, segons el protocol marcat s’havien de prendre, i dut a terme les actuacions corresponents. Durant aquests mesos la Unitat ha donat resposta a 39 centres educatius de perfils i entitats diferents del territori de Vallcarca i Sant Gervasi amb un total de 14.175 alumnes.

Què fem i com ho fem?

L’objectiu era aconseguir normalitzar al màxim el curs escolar mitjançant la comunicació, la valoració de cada cas, la resolució de dubtes i la realització de PCR als Grups de Convivència Estable (GCE). Aquests han estat els mecanismes d’actuació de la Unitat.

Vàrem començar amb certa incertesa, gairebé improvisant, sobre la marxa, volent gestionar el millor possible la situació i donar una resposta ràpida i eficient a cada cas. Al cap de poc temps ja havíem creat un sistema completament nou que va funcionar molt bé.

A l’inici del segon trimestre, després de les vacances de Nadal, vam preparar un cribratge voluntari als 2.266 professionals docents i no docents dels nostres centres. Es van recollir 1.897 mostres, amb un resultat de 12 positius i 1.885 negatius.

Durant les diverses onades de la pandèmia hem necessitat suport addicional de companys, tant d’infermeria com d’administratius, gràcies a ells hem pogut donar resposta a les necessitats existents.

Durant el curs s’han impartit tres reunions virtuals entre els referents escolars i la Unitat, que han estat enriquidores i satisfactòries per a tot el personal.

De quines xifres estem parlant?

A mitjans de juny, just abans de la fi del curs lectiu, s’havien confinat un total de 397 grups de convivència estable i s’havien realitzat 11.317 PCR durant el curs, amb un total de 997 resultats positius d’alumnes i docents. L’organització, la coordinació i la implicació van ser la clau de l’èxit per abordar i afrontar la pandèmia des d’una vessant holística i integradora. 

Durant el curs escolar, vam viure 4 onades, on cada una d’elles ha presentat la seva particularitat. 

La nostra valoració final

L’inici del curs va ser costós, amb un elevat nombre de casos positius, dubtes, consultes i incerteses, que a poc a poc va anar evolucionant cap a una situació de més estabilitat i control.

Ha sigut molt dur en alguns moments, sobretot a l’inici i al pic de cada una de les onades. Treballàvem moltíssim i tot i així de vegades semblava que no arribàvem a tot. Hem patit, hi havia nervis, i, en algunes ocasions, teníem la sensació que no arribaria el final, que no ho podríem controlar… però al final sempre ens n’hem sortit.

Afirmar, però, que tot i aquestes temporades dures, tant en el dia a dia d’abans com des de la relativa tranquil·litat actual, podem dir de tot cor que ha sigut una experiència bonica pel que implica, enriquidora, que ens sentim orgulloses de la feina feta, formant un equip eficient i ben avingut. Que ens ho enduem per sempre, i ho tornaríem a fer sense dubtar-ho.

Ha estat un any diferent, un any complicat i difícil, però també un any proactiu, d’aprenentatge i de vincle amb les escoles del nostre territori. Ens emportem la gratificació i satisfacció de la feina feta durant aquest curs.

Després del final de curs

  • Estiu: durant el període de vacances, la gestió i valoració dels casos al lleure els assumeix l’Agència de Salut Pública de Barcelona, entitat que ha comunicat a escoles i a centres de lleure la manera a procedir i amb qui i com contactar en cada cas. La unitat s’ha encarregat de la gestió de casos a escoles bressol i cicles formatius que encara mantenien activitat docent.
  • Curs vinent: es preveu que el proper curs escolar 2021-2022 les mesures als centres siguin les mateixes adoptades fins ara (veure infografia). Pel que fa a la figura del RECO encara no tenim indicacions ni protocols a seguir. El punt d’inflexió, en tot cas, serà la immunitat de grup adquirida.


Verónica González, Administrativa i Mònica Puig, Infermera – Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: juliol 2021


Enllaços d’interès:

https://www.fersalut.cat/2020/12/18/frenar-la-covid-19-a-les-escoles/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/salut-escola/


Pots descarregar aquest article en format PDF: