La pandèmia de la incertesa. Relats i fotografies

L'exposició enfoca la pandèmia des del punt de vista de l'Atenció Primària i posa paraules a alguns dels dubtes, reflexions i situacions viscudes pel conjunt de professionals sanitaris del CAP Les Hortes.

La Covid-19 des de diferents mirades

Aquest relat comença durant els dies 14 i 15 de març de 2020, amb l’esclat de la pandèmia i el canvi radical de tot el nostre entorn, però continua de moltes maneres diferents.

Parlar de la pandèmia o del virus vol dir posar la mirada en moltes coses que sovint van més enllà de la pròpia malaltia de la COVID-19. Quan parlem de la pandèmia estem parlant de canvis en el tipus d’atenció sanitària, de la pèrdua de contacte presencial amb pacients i famílies, de l’atenció telemàtica i del seguiment a la resta de malalties durant aquests mesos. També estem parlant de por, incertesa i dubtes.

Tampoc podem oblidar les conseqüències socials més enllà de les portes dels Centres d’Atenció Primària: la dificultat d’accés a la salut, la pobresa i l’exclusió social en creixement exponencial actualment.

Parlar de tot això ens obliga a mirar en global, a pensar en com funciona (o com no funciona) el nostre sistema de salut i com hem arribat fins aquí.

La pandèmia vista amb ulls de la Primària

Aquesta és una crònica de com l’equip del Centre d’Atenció Primària Les Hortes va conviure amb la pandèmia durant els mesos de març, abril i maig del 2020. Un relat elaborat amb imatges i reflexions que han sorgit d’entrevistes i converses amb les persones que formen part de l’equip.

La pandèmia vista amb ulls de la Primària, sovint amb poca visibilitat, ajuda a donar forma a la realitat d’aquells mesos, però també per mirar amb ulls diferents el que ens passa ara mateix, per poder entendre i entendre’ns millor.

El nostre intent d’apropar l’experiència i la vivència, per compartir-la i per repensar i reconstruir de manera crítica i càlida tot allò que hem viscut durant aquests mesos, en definitiva, és una narració de la incertesa que, en les seves múltiples expressions, s’ha convertit en companya de viatge.

Les autores de l’exposició són la Isabel Solís (fotografies) i la Irene Mayol (text). L’exposició es podrà veure al CAP Les Hortes durant els mesos de març i abril 2021, i del 3 al 30 de maig 2021 al Centre Cívic Albareda (Poble Sec, Barcelona).


Irene Mayol, Metgessa i Isabel Solís, Infermera EAP Poble Sec – CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació: abril 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: