La digitalització de la salut

La situació actual de pandèmia ha forçat a molts sectors a adaptar-se i entrar a l’era digital per seguir oferint els mateixos serveis a distància i de manera dinàmica, i el món de la salut no és cap excepció.

Un pas cap a l’autonomia del pacient

És cert que molts aspectes sobre la salut no es poden traslladar a un medi digital i cal mantenir la presencialitat a les consultes, aspecte que defensem, ja que és l’essència de l’atenció primària. Però entenem que hi ha certs aspectes que permeten millorar l’assistència a les persones i volem dotar-les de més autonomia i control sobre la seva pròpia salut.

La visió professional tant de medicina com d’infermeria és imprescindible per garantir la bona salut de la població. Molts controls i proves s’han de realitzar sota la prescripció i supervisió del professional sanitari, però hi ha altres aspectes, sobretot en el seguiment de les malalties cròniques, que ens permeten col·laborar i crear un vincle professional sanitari-pacient per tal de mantenir sota control diferents aspectes de la salut durant els períodes entre les visites presencials a la consulta, i que en cas d’observar alguna alteració avisa al seu equip de referència per valorar la nova situació. Un bon exemple són els pacients diabètics, a qui se’ls dota del coneixement necessari sobre la malaltia per fer un bon seguiment i dels hàbits que han de dur a terme, per tal de tenir sota control la seva salut.

Avui en dia existeixen múltiples mitjans que ens permeten controlar algunes de les malalties cròniques que podem patir. Cada dia la digitalització arriba a tothom i la gran majoria té accés a un mòbil intel·ligent i/o connexió a internet des de casa. Lluny queden els dies en què l’edat era una limitació d’ús de les noves tecnologies.

Recursos digitals segurs i fiables

D’APPs per a mòbils i webs n’hi ha moltíssimes però no totes són fiables i donen la informació adient a cada cas. Per aquest motiu, dins l’univers digital, la Generalitat de Catalunya, junt amb els col·legis oficials territorials, ha establert uns criteris per validar i certificar aquelles webs i APPs de salut que ofereixen un servei de qualitat, assegurant que els continguts de les mateixes són totalment fiables.

Dins el projecte que posem en marxa al nostre centre cap a la digitalització i autonomia de la salut us mostrarem, en aquest i propers articles, diferents recursos digitals sobre salut (APPs, pàgines d’internet i les nostres CAPsules de Salut) on consultar de manera segura i fiable, les quals anirem publicant tant a les nostres xarxes socials, pàgina web i al recentment estrenat canal de Telegram.


Albert Planchuelo, Infermer EAP Poble-sec. CAP Les Hortes / Twitter: @CAPLesHortes

Data publicació; Octubre 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: