Moments per l’esperança

Ara fa un any, amb el número de la revista tancat i a correcuita, vàrem fer uns canvis de darrera hora donant espai a una infecció vírica pandèmica, que en 2 setmanes ens havia canviat la vida.

Crec que ni els més pessimistes, que en trobem a totes les professions, vàrem veure venir el que suposava l’arribada de la Covid-19 a la nostra feina i a la nostra vida futura. El món ens ha canviat, però durant aquests dies veiem l’inici de la vacunació com una finestra oberta a l’esperança.

A final de desembre es va començar la vacunació a les residències on viuen les persones grans i la majoria altament dependents. Aquest any, per elles i les seves famílies, sabem i hem viscut des dels centres d’atenció primària, el dolor de la malaltia i la pèrdua, de la solitud i l’aïllament, de la por dels professionals que hi treballen cada dia… Tots recordem moments molt durs i tristos i a la majoria de famílies, també a les nostres, trobem a faltar aquells avis o tiets dels quals no ens hem pogut acomiadar ni abraçar amb amor.

Però la vacuna ja ha fet canviar aquest escenari: entre les persones grans vacunades i els treballadors sociosanitaris, s’han eliminat nous brots epidèmics i s’ha pogut adaptar aquesta realitat als nous protocols de visites i a la vida diària dels nostres grans. També les famílies amb grans dependents a casa, veuen en aquest canvi d’escenari, la possibilitat de donar al seu familiar les cures en centres segurs i oberts si és necessari.

Des dels nostres centres d’atenció primària, estem vacunant els majors de 80 anys, grans dependents i pacients en atenció domiciliària. La imatge de les primeres persones, aquelles més grans, portades per la família, amb la il·lusió a la mirada i l’esperança que aquella vacuna els pot canviar la seva vida d’aïllament, ens hauria de venir al cap si alguna vegada dubten de si cal o no vacunar-se.

Em consta que tot plegat serà un procés lent i costós: diferències tècniques entre els tipus de vacunes, dificultats logístiques, arribada de menys dosis de les esperades… Tot això fa que els nostres equips d’atenció primària i el nostre sistema de salut, encara tingui uns mesos per endavant de més feina i de generar capacitat de resposta setmana a setmana, en un moment on tots estem cansats (pacients i professionals). Amb tot, confiem esperançats que la taca d’oli de la vacunació, en els propers mesos, protegirà les nostres famílies, els nostres amics, els professionals que ens atenen, els malalts més greus… A mesura que arribin les dosis necessàries, tots serem cridats per vacunar-nos en solidaritat amb els altres, no tinguem dubtes! Si jo em vacuno, protegeixo a tothom!

De totes maneres, vacunats i no vacunats, cal mantenir DISTÀNCIA, MASCARETA I MANS!!


Dra. Rosario Jiménez, Directora FerSalut

Data publicació: abril 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: