Controla la diabetis i la salut de la teva geniva

Et sagnen les genives? Se’t mouen les dents? Tens mal alè? Si presentes qualsevol d’aquests signes i ets diabètic és important que realitzis una revisió bucodental amb el teu odontòleg.

La diabetis i les malalties periodontals són malalties cròniques molt freqüents, que estan relacionades bidireccionalment. El tractament de la periodontitis ha demostrat millores en el control del sucre en sang, reduint l’hemoglobina glicosilada (HbA1c) fins a un 0,4 %. La HbA1c es determina amb una analítica de sang  i informa del nivell mitjà de glucèmia de les darreres vuit a dotze setmanes prèvies a la realització del control. És un valuós indicador de bon o mal control metabòlic.

La diabetis provoca que la inflamació davant els bacteris patògens que es troben a la geniva augmenti, empitjorant els símptomes dels teixits periodontals i produint la destrucció d’aquests teixits.

Les malalties periodontals més comunes són la gingivitis i la periodontitis. La periodontitis contribueix a augmentar la resistència a la insulina, descompensant la diabetis, augmentant el risc cardiovascular i pot provocar complicacions durant l’embaràs.

Els pacients amb diabetis tipus I, tipus II i gestacional és recomanable que realitzin una revisió bucodental, amb examen periodontal periòdic com a part del control de la seva diabetis.

Què són les malalties periodontals?

Són patologies infeccioses que afecten els teixits que sostenen les dents, causades per bacteris, però són multifactorials i també influeixen factors genètics, ambientals, locals, etc. Hi ha dos grups de malalties:

  • La gingivitis és una inflamació de la geniva, i és reversible.
  • Si la gingivitis es manté durant molt de temps i es donen altres factors com els genètics, ambientals, s’inicia la periodontitis, coneguda com a “piorrea”, que es caracteritza per inflamació de la geniva i destrucció més profunda que afecta l’os i als teixits que envolten la dent. Aquesta destrucció és irreversible i afavoreix la progressió de la malaltia, creant-se una bossa periodontal on es va acumulant més bacteris.

Quines conseqüències tenen?

Poden afectar a nivell local (a la boca) i a nivell sistèmic (a la resta del cos).

  • A nivell local, la conseqüència més important és la pèrdua de dents, produint dificultats en la masticació, però a més pot produir sagnat de les genives, mal alè, retracció de les genives, mobilitat de les dents…
  • A nivell sistèmic, els bacteris de la geniva poden passar a la sang afectant altres zones del cos: augmentar el risc de malalties cardiovasculars, part prematur, descompensació de diabetis.

Amb quina freqüència apareixen?

Entre els 35-44 anys, el 14,8% tenen la geniva sana, el 59,8% tenen gingivitis i el 25,4% periodontitis. Entre el 65-74 anys, només el 10,3% té les genives sanes, el 51,6% té gingivitis i el 38% periodontitis.

Relació entre les malalties periodontals i la diabetis

Hi ha una relació bidireccional entre elles, la diabetis augmenta el risc de tenir malalties periodontals i les malalties periodontals poden afectar a la diabetis, perjudicant el control de la glucèmia.

  • Com afecten les malalties periodontals a la diabetis? Les malalties periodontals estan relacionades amb un pitjor control de la glucèmia en els diabètics. La diabetis és més freqüent en pacients amb malalties periodontals.
  • Com la diabetis afecta la salut de la boca? Les malalties periodontals són més freqüents en els diabètics i avancen més ràpidament, sobretot si són diabètics mal controlats (un risc 2,9 més alt). El risc de complicacions associat a la diabetis està  relacionat amb la duració de la diabetis i el seu control. En menor freqüència, els pacients diabètics també poden tenir candidiasi oral, boca seca, infeccions després d’extraccions dentals, alteracions a la percepció del gust, engrandiment de les glàndules salivals.

Quines implicacions té aquesta associació? 

La salut bucal és una part més del control del pacient diabètic. La Federació Internacional de Diabetis ha establert recomanacions per als pacients diabètics:

  • Avaluar anualment si els pacients compleixen les recomanacions diàries d’higiene oral i si acudeixen a la revisió odontològica.
  • Avaluar anualment els símptomes de problemes de genives.

Si el pacient no realitza la higiene oral diària, se li ha de recordar que forma part del control de la diabetis i recordar la importància de les revisions periòdiques amb l’odontòleg.


Carlota Ruiz-Oriol Macián , Odontòloga ABS Alt Camp Oest i Professora Universitat de Barcelona / Facebook: CAP Alcover

Data publicació: abril 2021


Enllaços d’interès:

http://www.sediabetes.org

https://www.fersalut.cat/2015/12/28/salut-bucodental-i-embaras/


Pots descarregar aquest article en format PDF: