T’agradaria ser donant de llet materna?

L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers 6 mesos de vida, i amb alimentació complementària fins als 2 anys o més, ja que aquesta li aporta els millors beneficis nutricionals pel seu creixement i desenvolupament.

La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó. Conté proteïnes, anticossos i greixos que asseguren un creixement òptim i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents. També ha demostrat ser beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.

Hi ha nadons d’alt risc nascuts en una unitat neonatal que necessiten llet materna donada. De vegades no hi ha llet pròpia de la mare les primeres 24-72 hores, o bé la mare no el pot alletar per contraindicació mèdica o per no disposar de suficient volum de llet, com podria ser en alguns parts múltiples.

Actualment, després de la situació generada per la COVID-19, falten donants de llet materna.

Puc ser donant?

Per ser donant de llet ha de fer menys d’un any del part, cal tenir la lactància correctament establerta, estar bé de salut i seguir uns hàbits de vida saludables.

La donació està contraindicada si:

  • Es pren medicació regularment amb alguns fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics.
  • Davant certes malalties cròniques o infeccioses.
  • En persones fumadores o que consumeixin begudes alcohòliques.

Cal informar al Banc de Llet si durant el període de donació es pren algun medicament, et poses una vacuna o pateixes alguna malaltia.

Es pot donar la quantitat de llet que es vulgui, no hi ha cap obligació de donar-ne un volum determinat ni durant un període de temps concret. Cal però, mantenir el compromís d’informar el banc de llet quan es vulgui deixar la donació, i davant de qualsevol canvi de salut o de medicació.

Què he de fer per donar llet?

El Banc de Llet Materna és l’encarregat de gestionar aquest bé. El procediment per a ser donant consta de 3 passos:

  1. Posar-se en contacte amb el banc de llet o bé adreçar-se a qualsevol centre fix del Banc de Sang i Teixits a través del correu electrònic. Cal sol·licitar cita prèvia.
  2. Identificar-se com a donant de llet.
  3. Analítica de sang i així poder descartar certes malalties.

Si les analítiques són correctes, el mateix Banc de Llet Materna t’explica com fer l’extracció (amb higiene de mans i mascareta) i conservar-la fins al lliurament. Se’t proporciona un “kit” que consta de tirallets i envasos especials per a la seva conservació. Les mostres es passen a recollir al domicili de la donant. A causa de l’aturada per la pandèmia, el Banc de Llet necessita donants de llet materna.

El Banc de Llet Materna

L’objectiu del banc de llet és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

El banc de llet materna és un centre especialitzat que duu a terme les funcions de conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna i recollir, analitzar, processar, fer els controls de qualitat i distribuir la llet materna. A més, garanteix que la selecció, l’extracció, l’acceptació i el processament de la llet es fan d’una manera eficaç i segura.


Núria Díaz, Infermera de pediatria CAP Sarrià, Vallvidrera i Les Planes / Twitter: @CapSarria

Data publicació: Octubre 2020


Enllaços d’interès:

Revista FerSalut. Alimentacio infantil de 0 a 12 mesos

Revista FerSalut. Lactancia materna: la importancia del recolzament a la mare

Revista FerSalut. Begudes vegetals en el lactant


Pots descarregar aquest article en format PDF: