La revista número 100. Un projecte ple de vida

Esteu davant del número 100 del FerSalut. Es diu de pressa però al darrere hi ha un munt de records, vivències i història. En aquest article tan especial tinc la satisfacció de ser jo, Òscar Autet (membre del Comitè Editorial des del número 1), l’encarregat d’explicar-vos la trajectòria de la nostra revista.

18 anys de FerSalut

Mentre escrivia aquest article, he remenat un munt de material i he descobert una altra dada molt destacable. A part dels 100 exemplars, la revista també compleix enguany la majoria d’edat: fa 18 anys que va sortir el FerSalut número 1 (el juliol del 2002).

Recordo perfectament la primera reunió del primer grup que formàvem el Comitè Editorial. Hi havia la Sílvia Arpal, de l’EAP Sardenya, la Mª Josep Guinovart, del CAP Alcover, en Carles Alsina, de l’EAP Poble Sec, en Toni Iruela de l’EBA Centelles, en Jordi Lorente d’ICE Salut i jo mateix, representant de l’EAP Vic. En aquell moment érem 5 equips i una editorial.

Prèvia a aquesta primera reunió, va haver-n’hi una altra on es va gestar el projecte i on no em puc oblidar del Dr. Albert Ledesma, de l’EAP Vic, qui va ser una persona clau en transformar una idea en un producte positiu, ple de consells i de prevenció, proper al pacient i al barri, gratuït i que tracta de salut més que de malaltia: la revista FerSalut.

3 relleus al capdavant de la revista

Precisament el Dr. Toni Iruela va ser el primer director de la revista i, durant els primers anys, no només es van incorporar al projecte un munt d’equips d’atenció primària, sinó que a més va esdevenir la revista de salut escrita en català de més tirada a Catalunya i va rebre el Premi Jaume Aiguader a la millor comunicació sanitària, l’any 2002.

L’arribada de la crisi, va fer que alguns equips es veiessin obligats a baixar del carro i deixar de fer la revista. Va ser una etapa on, entre els canvis més destacables, va assumir la direcció el Dr. Roger Vinyeta, de l’EAP Sarrià. El gran objectiu d’aquesta nova temporada va ser que tots els usuaris dels nostres Equips d’Atenció Primària autogestionats -les EBAs- tinguessin accés a la revista.

Va ser un pont cap a l’etapa actual on els gerents dels nostres centres van decidir apostar per uns nous editors -l’empresa QUAE- que oferien unes millors condicions adaptades als nous temps. Des del 2015, la revista ha canviat cap a un nou format preferentment digital tot i que en molts centres s’ha conservat el paper per arribar al màxim número de persones. Aquesta nova etapa va començar amb l’exemplar 66 i fins avui dia n’és la directora la Dra. Rosario Jiménez, de l’EAP Vallcarca-Sant Gervasi.

L’adaptació als canvis. Del paper a la revista digital, fins al blog de continguts actual, el FerSalut arriba a la majoria d’edat en plena forma. Els 100 exemplars publicats refermen el nostre compromís: cuidar la salut de les persones.

I ja han passat 100 números! 

Quins records, quantes reunions, miro fotos antigues i m’adono que el temps passa per tothom. Veig a les fotos nens que ara ja són adults, veig fotos meves abans de ser pare, he trobat fotos de persones que ja no estan entre nosaltres… records que em fan sentir orgullós de formar part d’aquest projecte des del primer dia i que la feina que ha suposat preparar cada número ha esdevingut una tasca il·lusionant i molt enriquidora, al mateix temps que m’ha fet sentir afortunat poder aportar el meu granet de sorra a cada publicació.   

Sempre m’ha agradat anomenar-la “la revista de tots” perquè així la considero. Les nombroses mostres d’agraïment i de suport, els comentaris, les aportacions i els consells que sovint feu respecte a aquest reeixit producte fan que, estar al Comitè Editorial sigui un estímul i una gran satisfacció.

“El dia que em van oferir formar part del Comitè Editorial, em vaig sentir molt il·lusionada i motivada, sóc referent de salut comunitària del meu centre, i per a mi aquesta és una gran oportunitat. De fet, fa ben poquet que en formo part, no arriba a l’any, i el primer dia que vaig arribar al Comitè vaig tenir sensacions molt positives, vaig trobar un equip de persones que roden junts de fa anys i amb una gran qualitat humana, on m’he sentit molt acollida i on tindré l’oportunitat d’aprendre, en grans quantitats, d’un món, que donada la situació d’emergència viscuda, ens farà canviar la manera d’entendre el concepte de salut. El futur de l’educació i la promoció de la salut l’hem de considerar des de la vessant comunitària, i crec fermament que la revista, adaptant-se a les noves tecnologies i a les noves maneres de relacionar-nos, tot agafant com a protagonistes als nostres lectors, serà una part molt important de transmissió d’informació i de difusió de la salut a les nostres comunitats”. Érika RuizMuralles Salut (CAP Muralles). Membre del Comitè Editorial des del gener de 2020 (FerSalut núm.97)


Òscar Autet, EAP Vic (CAP El Remei). Membre del Comitè Editorial des del juliol de 2002 (FerSalut núm.1)

Data publicació: agost 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: