La COVID-19 en la infància. El que cal saber i el que els pares/mares podem fer

Si bé tots els nens són capaços de contraure el virus que causa la COVID-19, la majoria no acostumen a posar-se malalts tan sovint com els adults i rarament desenvolupen una malaltia greu. A més, alguns dels infants que es contagien no presenten cap símptoma.

És interessant conèixer com es presenta la COVID-19 en nadons i en infants, ja que poden afectar-se de manera diferent, alhora que aprendrem com podem evitar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2.

Segons l’OMS, entre un 1 i 2% dels casos en el món eren infants. Però encara no tenim una resposta clara de per què el coronavirus els afecta tan poc. Alguns experts suggereixen que els nens no s’afectarien tant per COVID-19 perquè altres coronavirus que es propaguen a la comunitat causant malalties com el refredat comú, estimularien d’alguna manera les defenses de l’infant produint anticossos que els proporcionarien una certa protecció creuada contra el SARS-CoV-2.

També és possible que el sistema immunitari de l’infant, que té una immunitat innata molt més activa, interactuï amb el virus de manera diferent de com ho fa el de l’adult. Se sap que alguns adults emmalalteixen greument perquè reaccionen excessivament i amb una gran inflamació contra el virus, causant un gran dany a diferents òrgans del cos. A més, els nens tenen menys probabilitats de tenir una malaltia crònica, com ara malalties del cor, pressió arterial alta o diabetis. Encara no està massa clar com afecta als infants que presenten condicions mèdiques cròniques o necessitats especials.

En general els infants es veuen poc afectats per la COVID-19, perquè el seu sistema immunològic, encara immadur, respon de manera diferent a la dels adults i és capaç de generar més defenses.

Protegim els més petits: nounats i infants fins a 1 any

Els nounats es poden infectar amb el SARS-CoV-2 durant el part o per exposició a cuidadors malalts després del part. Això podria implicar haver de  separar temporalment la mare del nounat per disminuir el risc d’infectar el nadó així com poder-lo supervisar per detectar signes d’infecció més promptament. Es recomana que els cuidadors del nadó portin màscares facials i es rentin les mans per protegir-se. Cal fer un seguiment freqüent amb pediatria del CAP –per telèfon– durant 14 dies.

Tot i que rares vegades, els nens menors d’1 any tenen més risc de patir malalties greus si contrauen la COVID-19. Això probablement és degut a un sistema immunitari “immadur” i també a unes vies respiratòries més petites que els fa més propensos a desenvolupar problemes respiratoris per altres virus respiratoris com el Virus Respiratori Sincitial (VRS), virus que pot causar problemes pulmonars greus als lactants o el de l’influença, que és el causant de la grip.

Símptomes de la COVID-19 en els infants

Nens i adults experimenten símptomes similars davant la COVID-19, si bé, en general, els símptomes dels nens solen ser més suaus i semblants al refredat. La majoria de nens es recuperen en el termini d’entre una i dues setmanes.

S’ha de tenir en compte que a més de febre, mucositat, tos i cansament, poden tenir dolors musculars, vòmits, diarrea i diferents manifestacions a la pell. També haurem sentit a parlar de la síndrome multisistèmica inflamatòria en infants que es tracta d’una condició molt seriosa i per sort molt infreqüent, en la que molts òrgans del cos s’inflamen i que requereix un ingrés urgent.

Davant l’aparició d’alguns d’aquests símptomes, poseu-vos en contacte amb el vostre equip de pediatria. Us indicaran com heu d’actuar, tant si es pot fer un control per via telemàtica o és necessària una visita presencial.

Si el metge considera que els símptomes són compatibles amb infecció per coronavirus, us citarà per fer una prova de detecció a les vies respiratòries. Aquesta prova consisteix en un frotis nasal (s’introdueix un bastonet al nas per recollir una mostra de mucositat) i un altre de la part posterior de la gola. Aquestes mostres després s’envien a un laboratori.

Fins a tenir el resultat, seguiu les següents recomanacions

  • Manteniu el vostre fill a casa. Si el metge creu que hi ha una alta sospita d’infecció per coronavirus, tota la família s’hauria de quedar a casa.
  • Si fos possible, hauria d’utilitzar una habitació (amb ventilació al carrer) i un lavabo separat dels altres membres de la família. Netegeu el lavabo sovint.
  • Intenteu que sigui la mateixa persona qui cuidi del vostre fill, per no exposar el virus a les altres persones que hi conviuen.
  • Si el vostre fill té més de 2 anys i pot portar mascareta, feu que la porti posada quan estigui amb el seu cuidador a la mateixa habitació o si es mou per la casa. Si és petit, o no pot portar-la, l’hauria de dur el cuidador, i també la resta de familiars si surt de l’habitació.
  • Tots els membres de la família han de rentar-se les mans amb aigua i sabó amb freqüència, o fer servir una solució hidroalcohòlica.
  • Netegeu cada dia les zones de la casa que es toquen més sovint (poms de les portes, interruptors, joguines, comandaments de TV, telèfons, etc.)

El pediatre farà un seguiment de l’evolució clínica del vostre fill/a. No dubteu en consultar qualsevol símptoma nou que aparegui o si noteu un empitjorament.

Poseu-vos en contacte amb el servei d’urgències (112) si li costa molt respirar o pateix una disminució de la consciència.


Dra. Rosa Mª Casademont i Dr. Ivan Martí, Pediatria CAP Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: agost 2020


Enllaços d’interès: 

Revista ferSalut. Coronavirus


Pots descarregar aquest article en format PDF: