Coronavirus: el món està en xoc. Protegim-nos!

El coronavirus és un grup de virus que poden afectar a les persones provocant refredats i poden causar problemes respiratoris. El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que es transmet molt ràpidament de persona a persona. Cal protegir-nos per evitar contagiar-nos i per evitar contagiar a les persones del nostre entorn.

El coronavirus SARS-CoV-2 es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la Xina. És un virus molt nou i científicament es coneix poc encara. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris, però en alguns casos pot presentar complicacions, especialment als col·lectius de risc: persones més grans de 65 anys, persones amb malalties cròniques i persones amb pluripatologies.

La infecció que provoca el coronavirus SARS-CoV-2 s’anomena COVID19.

Com es transmet?

Per les gotes respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infecten a una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. El període d’incubació és de 2 a 14 dies.

Quins són els símptomes?

Són semblants als d’una grip. En un 80% dels casos provoca malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d’aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Fes el seguiment i vigilància dels teus símptomes amb l’app STOP COVID19 CAT

Aquesta aplicació per a dispositius mòbils permet controlar l’evolució dels símptomes i dona les indicacions i els consells a seguir en cada situació. A la vegada permet fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia del coronavirus a Catalunya.

Hi ha un tractament per al coronavirus SARS-CoV-2?

Actualment no hi ha un tractament específic encara, però sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes. Si teniu coronavirus o sospiteu que en podeu tenir es recomana descansar, beure aigua en abundància i prendre antitèrmics o els medicaments recomanats pels vostres professionals sanitaris.

Què puc fer per protegir-me?

  • Renta’t les mans freqüentment, amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%.
  • Tapa’t la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar.
  • Procura mantenir una distància prudencial amb altres persones (1 metre) i evita el contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria.
  • Evita compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • Després de manipular objectes, evita tocar-te la boca, el nas i els ulls sense haver-te rentat les mans abans.

És important seguir en tot moment les indicacions de les autoritats sanitàries i assegurar la qualitat i la fiabilitat de les fonts d’informació consultades.


Data publicació: Abril 2020

Informació addicional d’interès:

Canal Salut. Coronavirus.

Gencat. Efectes del coronavirus per temes.

App STOP COVID19 CAT

Higiene de mans amb sabó

Higiene de mans amb preparats amb alcohol

Alta excepcional a La Meva Salut


Pots descarregar aquest article en format PDF: