Què hem après en temps del Coronavirus SARS-CoV-2?

Hi ha paraules com Wi-Fi, Led o GPS, que potser no sabem gaire bé què volen dir, però sens dubte ens han canviat la vida a millor. Aquestes últimes setmanes la paraula coronavirus, de la que tampoc en sabíem res, ens ha canviat la vida però a pitjor. Ja forma part del nostre vocabulari i és la més pronunciada i escoltada en les nostres converses, la majoria fetes a distància.

No hi ha dubte que aquest virus està trasbalsant-nos la vida, i molts de nosaltres caurem malalts de més o menys gravetat. Però també és segur que aquesta pandèmia passarà. No sabem quan ni les conseqüències exactes que deixarà.

Aquesta inesperada vivència ens ha demostrat que la medicina del segle XXI i en els països amb tecnologia avançada, no és capaç de prevenir totes les amenaces per la nostra salut. També hem vist que davant d’una quantitat extraordinària i coincident de malalts, els sistemes sanitaris no tenen la capacitat per una assistència efectiva.

Hem après que mesures tan simples com rentar-nos les mans i evitar aglomeracions és més útil que qualsevol medicament. També hem après que moltes de les nostres molèsties cròniques o per nosaltres ja conegudes, no necessiten una assistència urgent i que és bo per tots no freqüentar els centres assistencials.

Ben segur que  aquesta insòlita situació per la qual estem passant, ha ajudat a familiaritzar-nos amb les eines informàtiques. Molts tràmits, medicacions  i preguntes les podem fer sense sortir de casa amb el mòbil o l’ordinador.

Aquesta pandèmia, greu i llarga, ha fet aflorar sentiments de col·laboració i ajuda entre veïns i amics que no es donaven en circumstàncies normals.

Com hem dit, aquesta situació excepcional passarà, però seria bo que quedés aquesta nova manera d’utilitzar el nostre sistema sanitari. Recordar que  als centres de salut tan sols s’hi ha d’anar quan sigui necessari. Reconeguem les nostres molèsties habituals, fem-nos autocura i utilitzem les eines informàtiques.

Cada dia a les vuit de la tarda, el personal sanitari ens emocionem sentint els aplaudiments d’agraïment de la gent. Això també passarà, és lògic. Aquest personal sanitari, no durant unes setmanes sinó sempre, aplaudirà amb agraïment aquest bon ús, responsable i contingut, que fareu del sistema sanitari.

Gràcies pel vostre suport i les vostres mostres de col·laboració i d’agraïment.


Anna Gaspà Gamundi, Metgessa de Família EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes – @CapSarria

Data publicació: Abril 2020


Pots descarregar aquest article en format PDF: