Creiem en l’educació grupal i l’apoderament del pacient

El terme “apoderament del pacient” ha anat cobrant notable rellevància en els últims temps en el camp de la salut i l’assistència. Malgrat els esforços de les institucions i ens públics en dur a terme polítiques per crear un sistema amb pacients apoderats, aquesta metodologia ha anat evolucionant de forma lenta i discontínua en el temps. Encara queda molt camí per recórrer.

Pacients apoderats vs. pacients passius

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix l’apoderament del pacient com: “un procés mitjançant el qual les persones adquireixen un major control sobre les decisions i accions que afecten a la seva salut. Per això, els individus i les comunitats necessiten desenvolupar habilitats, tenir accés a la informació i als recursos, i l’oportunitat de participar i influir en els factors que afecten a la seva salut i benestar.”

L’OMS afirma que mitjançant l’apoderament del pacient es pot millorar considerablement la qualitat de l’atenció de la salut. Però també ens hem de fer una reflexió: vol realment el pacient ser apoderat? No ens ha perjudicat una mica aquesta societat del benestar que hem volgut crear durant tants anys, cuidant els pacients de manera massa protectora i paternalista?

En l’àmbit sanitari és cada vegada més freqüent parlar sobre la necessitat d’adoptar un nou enfocament, una manera de fer les coses més alineada amb els canvis generals que experimenta la societat avui en dia, ajudant-se amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

És un fet que l’apoderament del pacient fa anys que s’intenta aplicar en el sistema sanitari, tot i que no de forma holística, en la que tan pacients, familiars, com el personal sanitari, es vegin beneficiats. De la mateixa manera, també és un fet que, el sistema sanitari ha relegat de forma tradicional a les persones a una posició bastant passiva: el pacient es limita a ser cuidat i assistit, mentre que els professionals de la salut prenien les decisions en exclusiva i es feien responsables dels resultats.

Formació per responsabilitzar-nos de la nostra pròpia salut

Amb l’objectiu d’aconseguir reconduir la situació, des de la comissió d’Educació Grupal del CAP del Remei, estem pensant i dissenyant tot un seguit d’activitats, tallers i vídeos per tal de formar als pacients i aconseguir aquest apoderament, tenint en compte les seves inquietuds, necessitats i mancances.

Es va fer un llistat de les patologies cròniques més prevalents al centre i els motius de visita aguda i urgències més habituals. A partir d’aquí, es va fer un llistat de temes que poguessin ser d’interès pels nostres usuaris i es van passar des de les consultes perquè la gent marqués els temes sobre els quals els agradaria rebre formació.

Va ser a partir d’aquí que es va començar a dissenyar l’estratègia de la comissió d’Educació Grupal i es va decidir editar uns vídeos formatius que poguessin ser consultats des de les xarxes socials i web del centre, sempre que l’usuari ho necessités o volgués.

Tallers i vídeos oberts a tots els usuaris

Els vídeos que ja estan editats són: Alimentació saludable i Consells sobre l’activitat física en població infantil. Aquí els podeu consultar.

https://www.instagram.com/tv/CUK5gMwK2rp/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/p/Cb_7C9QK10O/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Actualment, estem preparant els següents tallers: Educació d’inhaladors, Auto mesura de la Tensió Arterial, Cura del peu diabètic i Administració correcta de la insulina.

Paral·lelament, es faran també tallers presencials, amb la col·laboració de Creu Roja, que seran:

  • Primers auxilis bàsics, d’una hora de durada, el dia 20 de setembre de 19h a 20h.
  • Suporta vital bàsic i DEA, de dues hores de durada amb pràctica, el dia 19 d’octubre de 18h a 20h.

Per ambdós tallers caldrà inscripció prèvia al centre. Esperem que siguin de l’interès de tothom. La idea és anar ampliant l’oferta i anar fent innovació a través de les xarxes socials per poder arribar de manera fàcil a tots els nostres usuaris.


Mireia Gallés Muntada, Infermera especialista en Infermeria Familiar i Comunitària i Responsable d’Educació Grupal i tutora de residents d’Infermeria. EAP Vic – CAP El Remei / Twitter: @EAPVIC

Data publicació: Juliol 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: