Alimentació infantil de 0 a 12 mesos

Tots sabem que l’alimentació és bàsica per viure. Al llarg dels anys s’ha anat veient la seva importància per obtenir un creixement òptim i un correcte estat nutricional.

Un nen/a ben alimentat, i no parlem de quantitat sinó de qualitat, serà un nen/a que creixerà correctament, amb un bon desenvolupament intel·lectual, que li permetrà obtenir les habilitats necessàries per aprendre, comunicar-se, pensar i racionalitzar, socialitzar-se i adaptar-se a nous ambients i persones.

Cada etapa de la vida requereix unes necessitats nutricionals, és durant la infancia quan es creix més ràpidament i el desenvolupament psicomotor és major, conseqüentment l’alimentació haurà de cobrir les necessitats energètiques del propi creixement i maduració de l’edat i, per altra part, haurà de ser suficient per mantenir les funcions vitals.

Si dividim les necessitats anteriors per edats, podem dividir-ho en dues etapes: de 0 a 6 mesos i de 6 mesos a 12 mesos, tal com es descriu a la guia de la Generalitat de Catalunya de les noves “Recomanacions per a l’alimentacio en la primera infancia” del 2016.

Una bona alimentació pot influir notablement en el futur de l’infant

0 a 6 mesos

La llet materna de forma exclusiva fins als 6 mesos és l’aliment recomanat, també per l’OMS. M’agrada destacar que la llet materna de forma exclusiva aporta tots els requeriments nutricionals i energètics adequats en aquesta edat.Però en cas d’hipogalactorrea (insuficient llet materna), impossibilitat d’alletar per malaltia, incompetències laborals o per decisió personal de la mare, la llet artificial (fórmules d’inici) cobrirà totes aquestes necessitats fins als 6mesos.

També existeixen diferents tipus de llets artificials “especials”, per a nadons amb necessitats específiques com: al·lèrgia a la proteïna de llet de vaca, refluxos gastroesofàgics importants… Aquestes seran recomanades pel vostre equip de pediatria.

6 a 12 mesos

A partir dels 6 mesos, començarem a incorporar l’alimentació complementària, però la llet materna o adaptada serà la principal font nutritiva fins a l’any. Tant l’OMS com la guia de les noves recomanacions alimentàries de la Generalitat recomanen seguir amb la lactància materna fins als 2 anys, sempre que la mare ho vulgui i sigui possible.

No obstant això, és a partir de l’any que podem incorporar la llet de vaca semidesnatada o seguir amb llet artificial. Ha de quedar molt clar que NO podem introduir la llet de vaca abans dels 12 mesos. El total de llet per dia haurà d’aproximar-se als 500 ml, tenint en compte, la sensació de gana i sacietat del lactant. Trobarem nens o nenes que amb menys quantitat quedaran satisfets i d’altres que potser en necessitaran una mica més.

L’aigua passarà a ser el líquid que acompanyarà els àpats i quan es tingui set. Cal evitarles begudes artificials i amb gas. A partir dels 6 mesos, s’haurà d’organitzar el dia perquè es realitzin 5 àpats: esmorzar, dinar, berenar, sopar i un petit àpat a mig matí.

La dieta “Baby-Lead Weaning”

Un dels motius de consulta freqüent en aquesta etapa és la sensació dels pares i cuidadors que el nen/a menja molt poc o quasi res. En la majoria dels casos és la seva percepció, per què el nen o nena té la capacitat d’autoregular-se segons la pròpia sensació de gana. Per aquest motiu podem trobar una setmana que mengi molt més i una altra que mengi menys. Arrel d’aquesta autoregulació, ha aparegut la dieta “Baby-Lead Weaning”, on s’ofereix al lactant trossets fàcilment manipulables, dels diferents aliments, essent ell mateix el que regula la seva ingesta i escull l’aliment que més li ve de gust.

Hi ha algunes consideracions que s’han de tenir en compte:

  • Cal assegurar que la ingesta al final de la setmana o del dia és la suficient i està equilibrada.
  • Tenir en compte el tipus d’aliment que se li deixa provar, per exemple no s’aconsella oferir pastanaga o poma crua, crispetes, cireres, raïm sencer, etc., és a dir, aliments durs que no pugui mastegar amb les genives/dents o que siguin perjudicials a nivell nutricional per l’edat.

Dra. Pyrene Martinez, Pediatra Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. T’agradaria ser donant de llet materna? – ferSalut

Comments are closed.