La bicicleta fa salut

Fer servir la bicicleta en els desplaçaments urbans té un doble impacte positiu en el nostre benestar: l’exercici físic millora la salut dels que anem en bicicleta i contribuïm a reduir la contaminació atmosfèrica que tant ens perjudica a tots.

Per millorar la salut i la qualitat de vida es recomana acumular 30 minuts d’activitat física al dia. La bicicleta ens permet dedicar aquests minuts tan necessaris, mentre aprofitem per desplaçar-nos per la ciutat. D’aquesta manera és més fàcil trobar temps per fer exercici.

Anar a peu, en transport públic o en bici són les formes de moure’s per la ciutat més sostenibles: milloren la nostra salut i ajuden a reduir la pol·lució.

Alguns dels professionals del CAP la fem servir per venir a treballar i fins i tot per fer les visites domiciliàries. Com estem a barris de muntanya, el nostre centre disposa d’una bicicleta elèctrica per fer domicilis, per tal d’alleugerir les pujades. La bicicleta elèctrica ens ajuda, però no ens excusa de pedalejar, pel que també compta!

Actualment, ja existeixen algunes parades de Bicing (el servei de l’Ajuntament de lloguer de bicicletes per a la ciutadania) que compten amb una part de bicicletes elèctriques i està previst que comenci un desplegament més ampli a finals d’aquest 2018. El projecte consta inicialment de 6.000 bicicletes mecàniques i 1.000 elèctriques que podran aparcar- se indistintament a qualsevol ancoratge del sistema mixt (mecànic/elèctric), ja que tots ells recarregaran les bicicletes. Aquestes noves estacions mixtes són les que està previst instal ·lar més endavant a l’Avinguda de Vallcarca, on aquest any s’ha obert un nou carril bici. D’aquesta manera s’atenuarà el rigor de les pujades i ens atrevirem més a fer-les servir tant en els trajectes d’anada, com de tornada…

Els carrils bici, els serveis de lloguer i les noves parades mixtes són algunes de les mesures per augmentar la seguretat i el confort dels que ens animem a anar en bicicleta, sols o amb els nostres infants. L’ampliació i millora de la xarxa de carrils bici ha contribuït a un augment d’un 30% dels desplaçaments en bicicleta a la ciutat en els últims dos anys.

Com ens afecta la contaminació

La contaminació és un problema de salut pública. Els infants menors de 6 anys, la gent gran, els adults amb problemes cardíacs o respiratoris i les dones embarassades són les persones a qui afecta més negativament la pol·lució. Tot i això, perjudica a tothom perquè redueix la qualitat i l’esperança de vida.

Què podem fer? Adoptar hàbits saludables i apostar sempre que puguem per formes de transport sostenibles com anar a peu, en  transport públic o en bicicleta.


Azucena Carranzo,  Metgessa de Família Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg


Informació addicional d’interès:

Bicicleta. Ajuntament de Barcelona

Qualitat de l’Aire. Ajuntament de Barcelona