
Consells per fer un bon ús de les TIC
Quan parlem de tecnologies digitals ens referim a les eines informàtiques i dispositius digitals que fem servir per comunicar-nos o per cercar informació. Inclouen tant les tecnologies d’última generació (internet, telèfon mòbil, tauleta, etc.) com les que ja fa temps que formen part de les nostres vides (televisió, ràdio, ordinador, etc.)
En aquest article trobareu consells per fomentar l’ús responsable de les tecnologies digitals en els vostres fills i filles. No es tracta de frenar la curiositat dels infants, però entre la manca d’estímuls i la saturació s’ha de trobar un punt d’equilibri.
1- Escolliu els continguts
Els dispositius tecnològics han de ser adequats al nivell de desenvolupament del nen o nena. Els experts recomanen que l’ús de les pantalles per part dels més petits tingui lloc sempre en presència d’un adult que pugui supervisar a quins continguts accedeix. Podeu utilitzar contrasenyes, antivirus i sistemes de control parental com a mesures de seguretat i per bloquejar l’accés a continguts inadequats. La supervisió i la seguretat s’hauran d’anar revisant en funció de l’edat, ja que el domini de la tecnologia per part del menor també anirà variant.
2- Limiteu l’horari
És important controlar el temps que els nostres fills/es passen davant de les pantalles. S’ha d’estipular un temps d’utilització, que es pot pactar amb anterioritat, i avisar el nen amb antelació de quan ha de deixar la pantalla. És aconsellable procurar que coincideixi amb la fi del programa o del joc. Feu-los reflexionar sobre el temps que hi dediquen perquè s’adonin que les activitats que deixen de fer poden ser tant o més interessants que les tecnològiques. Eviteu fer servir aparells tecnològics durant els àpats (televisor, mòbil, tauletes, etc.) i incorporeu l’hàbit familiar de no fer servir tecnologies una hora abans d’anar a dormir, ja que en estimular l’activitat mental dificulten el son.
3- Acompanyeu els vostres fills/es
Procureu que l’ordinador es faci servir en espais comuns de la casa i mai en habitacions amb la porta tancada; d’aquesta manera podreu veure quin ús en fan, alhora que potencieu espais de relació dins de la família. Compartiu l’experiència amb els vostres fills i filles, espe- cialment amb els més petits. Jugar plegats o comentar en què consisteix l’activitat que apareix a la pantalla en cada moment permet reforçar la comprensió i crear a més un moment de diversió conjunta, de la mateixa manera que es comparteix la lectura d’un llibre o les activitats a l’aire lliure.
4- Ensenyeu-los a fer un ús correcte de la tecnologia
Suggeriu altres usos per a les noves tecnologies; no només l’aspecte lúdic, sinó també la seva utilitat com a recurs educatiu. No tota la informació que existeix a internet és fiable o vàlida. Podem ajudar a desenvolupar el sentit crític de l’infant fomentant discussions sobre el que està mirant o fent, ja que, sovint, consumeixen molta informació sense valorar el missatge. Ensenyeu als vostres fills/es a tractar els altres amb respecte a les xarxes socials.
5- Eviteu un consum excessiu
Un ús abusiu pot provocar problemes d’atenció, trastorns d’aprenentatge, obesitat i dificultats per establir relacions. Estigueu alerta davant de qualsevol situació que pugui ser símptoma d’addicció: alteracions del son, irritabilitat, oscil.lacions en l’estat d’ànim, baix rendiment acadèmic, etc. Els gadgets tecnològics no s’haurien d’utilitzar com si fossin mainaderes, amb la finalitat que l’infant estigui tranquil i controlat. Hi ha moltes activitats que es poden realitzar mentre l’adult està ocupat.
6- Els nens imiten el que nosaltres fem
Feu un ús raonable de la tecnologia, sigueu coherents amb el que vosaltres feu i el que exigiu als vostres fills/es. Noves línies d’investigació se centren en els efectes que té l’ús continuat d’aquests dispositius per part dels adults. Cada cop més infants experimenten la sensació de falta d’atenció per part de pares i mares més pendents de l’últim correu electrònic o de les actualitzacions de les xarxes socials que del que els menors els expliquen o pregunten en aquell moment. Caldrà tenir en compte aquest aspecte, perquè de poc valdrà intentar educar si es predica l’exemple contrari.
Dr. Ivan Martí, Pediatre CAP Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg