
Be és cert que des que es va decretar l’estat d’alarma per l’aparició d’un nou virus molt contagiós, la vida ens ha donat una volta a totes i tots. Mai haguérem imaginat que aniríem pel carrer amb mascareta, que per anar a les botigues hauríem de fer cua o fins i tot que passaríem mesos tancats a casa, sortint exclusivament per a cercar queviures i medicaments.
Problemàtiques socials: els efectes col·laterals de la Covid-19
El que imaginàvem les treballadores socials és que, paral·lelament a la pandèmia sanitària, hi hauria una explosió de problemàtiques socials. És evident que l’aparició de la Covid ha tingut un fort impacte a nivell econòmic, molts negocis han hagut de tancar, altres han vist reduïts els seus beneficis, l’hostaleria ha vist reduït l’aforament i han hagut d’adaptar-se ràpidament a les noves mesures. Hem vist com gent jove amb contractes precaris, d’obra i servei o temporals, es quedaven sense feina i sense ingressos. Això ha comportat que una gran part de la població no pugui fer front a les despeses bàsiques del dia a dia. Sovint ens trobem amb famílies que precisen ajuda per poder cobrir alimentació i habitatge, persones joves que en un determinat moment havien pogut emancipar-se han hagut de tornar a casa dels pares, persones amb patologies que no poden fer front a la despesa de la medicació…
Durant el confinament més dur, va haver-hi molta gent que va estar sola, però els qui més ho van patir van ser les persones grans. Aquestes han vist com la seva vida social ha quedat molt reduïda, han estat mesos sense sortir i amb molta por, trencant-se les seves rutines per complet. Els Centres de Dia van haver de tancar les seves portes, les treballadores familiars no podien fer tots els serveis que es requerien, es van paralitzar els ingressos residencials, i per descomptat, es van paralitzar i retardar moltes visites mèdiques, que tot i no ser urgents, per a aquest col·lectiu eren molt importants.
Des de treball social cada dia atenem a persones grans que, tot i tenir plena autonomia abans de la pandèmia, arrel del confinament i de la reducció de la vida social, aquesta autonomia ha fet una davallada tan important que ja tenen un grau de dependència i requereixen una tercera persona que els ajudi.
La soledat dels cuidadors
Aquesta pandèmia també ha estat molt dura per a totes aquelles persones que s’encarreguen de tenir cura de persones dependents. Som conscients que les persones que patien algun tipus de deteriorament cognitiu han fet una gran davallada en aquest temps, en moltes ocasions les persones cuidadores s’han sentit molt soles i aïllades davant de les situacions que se’ls hi presentaven en el dia a dia, sense poder tenir el suport dels serveis d’atenció domiciliària, sense poder assistir a grups de suport, sense poder portar al seu familiar al centre de dia… Qui ha cuidat a les cuidadores i cuidadors durant la pandèmia?
Dues persones que tenen un mateix problema no el viuen de la mateixa manera, i des de treball social ens agrada afrontar els casos de manera individualitzada i centrant-nos en la persona.
De manera directa o indirecta, la pandèmia ens ha canviat a tots la vida i des de treball social estem cercant contínuament quina és la millor solució per a cada problemàtica. Les treballadores socials hem estat i estarem al costat de la població que ens necessiti, per intentar pal·liar l’experiència i fer de la seva situació una millor vivència.
Escola de Salut de les Persones Grans
Vallcarca:
- Per les persones majors de 65 anys dels barris de Vallcarca i els Penitents, i el Coll.
- A partir del 10 de març de 2022, es farà els dijous de 11h a 12:30h a la Biblioteca de Vallcarca, Maria Antonieta Cot.
Sant Gervasi:
- Per a les persones majors de 65 anys dels barris de Sant Gervasi-La Bonanova i el Putxet.
- A partir del 02 de març de 2022, es farà els dimecres de 10h a 12h al Centre Cívic Vil·la Florida.
Cal inscripció prèvia, ja sigui al CAP Vallcarca-Sant Gervasi o al Centre de Serveis Socials, abans del 19 de febrer.
Laia Vargas, Treballadora Social Sanitària Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg
Núria López, Treballadora Social Sanitària EAP Sarrià, Vallvidrera, Les Planes / Twitter: @CapSarria
Data publicació: febrer 2022
Enllaços d’interès:
- https://www.fersalut.cat/2020/06/28/reprendre-la-vida-diaria-a-poc-a-poc-i-bona-lletra/
- https://www.fersalut.cat/2021/06/11/cuidem-la-nostra-salut-mental/
Pots descarregar aquest article en format PDF: