Escola de Salut de la Gent Gran

En pensar en avenços de salut que canvien les regles del joc, pensem en grans titulars i descobriments complicats. L’Escola de Salut de la Gent Gran demostra que la medicina comunitària pot tenir un impacte encara major en el nostre benestar.

Any 2017: primera edició a Vallcarca Escola de Salut de la Gent Gran

Quan fer barri ens fa més sans

Quan la Carme va fer un pas endavant, per explicar en el seu torn com se sentia en aquell primer matí de l’Escola de Gent Gran, va dir que estava contenta. Estava trista i adolorida, però estava contenta, perquè sospitava que l’escola li canviaria la vida. No una pastilla, no unes paraules dites a una consulta mèdica, l’escola.

El diagnòstic de salut que va a dur a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona el 2016 als barris de El Coll, Vallcarca i Els Penitents, va desvetllar la solitud de les persones grans i la falta d’exercici físic com els principals problemes de salut. Des de la Taula Comunitària s’ha posat en marxa aquesta primera Escola de Salut.

Què s’ensenya a l’Escola de Gent Gran?

L’Escola de Gent Gran s’organitza per posar els fonaments per pal·liar aquests problemes detectats. Un grup de més de 30 persones és la primera promoció. El programa consta de 14 sessions setmanals, on es tracten temes com l’exercici físic, la sexualitat, l’afectivitat, el seguiment dels tractaments, l’alimentació o la seguretat a la llar.

El 80% dels factors que determinen la nostra salut estan fora de l’abast de la tasca dels professionals sanitaris i són de gran importància els condicionants socials del territori on vivim. El nostre benestar i la nostra salut depenen en gran mesura en l’autocura, en saber gestionar les emocions, sortir al carrer per gaudir del sol, xerrar amb els amics i saludar als veïns, fer activitat física sovint, que algú ens somrigui i aprendre quelcom de nou cada dia.

L’Escola ja s’ha fet a altres barris de Barcelona. Aquesta és la primera edició a Vallcarca i farem una avaluació per veure quins són els resultats en salut i la satisfacció dels participants. Esperem més endavant que aquesta iniciativa també es pugui dur a terme pels pacients de Sant Gervasi, on s’està treballant en el diagnòstic de salut comunitari.

La promoció de la salut comunitària forma part del projecte COMSalut impulsat pel CatSalut, el nostre centre és un dels equips pioners en participar-hi. Estem orgullosos de participar-hi i de tenir l’oportunitat de seguir treballant amb la comunitat, en aquest cas en un nou projecte.

El professorat

L’Escola de Gent Gran és una iniciativa de salut comunitària en la qual participen el CAP Vallcarca, el Centre de Serveis Socials La Salut – El Coll – Vallcarca i Els Penitents, ADES Associació per a la Divulgació i Educació de la Salut, la Farmàcia Vallcarca, la taula comunitària del Coll – Comissió de salut comunitària del Coll, Vallcarca i Els Penitents, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona.


Dra. Rosario Jiménez, Responsable d’atenció comunitària CAP Vallcarca – Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg