Educació alimentària: la clau per una bona salut

L’essència de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) és que les persones tinguin accés a aliments de bona qualitat que els hi permeti portar una vida activa i saludable. Tanmateix, els hàbits alimentaris que seguim actualment s’allunyen d’aquest propòsit i hem oblidat que l’alimentació és un pilar fonamental del desenvolupament humà i de la salut.

S’ha descrit que dels 10 factors de risc que més perjudiquen la salut mundial, 6 estan relacionats directament amb l’alimentació i que les malalties que provoquen més morts al món i també al nostre País, com la malaltia cardiovascular i el càncer, podrien reduir-se significativament si les persones tinguéssim cura de portar una alimentació saludable i fóssin més actives. S’ha de tenir en compte que les malalties cròniques, com la hipertensió, la diabetis i l’obesitat, no depenen d’un sol factor sinó que són multifactorials, on l’estil de vida adquireix una importància destacada.

En aquest sentit, l’educació alimentària de les persones també és una eina clau per reconèixer aquells factors de l’alimentació poc saludables, incloses les dietes de moda, que sovint priven d’alguns aliments o demonitzen uns altres. A més, moltes vegades són dietes restrictives, que comporten dèficit de nutrients essencials i que perjudiquen més la nostra salut.

Les organitzacions dedicades a la dietètica, com la Societat Catalana de Nutrició Clínica i Dietètica de l’Acadèmia i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), tenen el deure de contribuir en la societat traslladant els coneixements científics a coneixements per a la vida diària, amb paraules senzilles i consells fàcils de seguir.

De fet, aquell consell que diu “menja de tot i variat”, actualment ha perdut el sentit. A causa de l’alta disponibilitat d’aliments processats és perillós dir que la dieta ha de ser “variada” o “menjar de tot” perquè podem dur a terme una alimentació variada en aliments no saludables, i, per consegüent, acabar patint una o més malalties cròniques. Avui, parlar d’una dieta equilibrada és parlar de retornar a les formes tradicionals d’alimentació, a l’elecció d’aliments frescos i principalment d’origen vegetal. Aquest tipus de dieta ens allunya d’aliments processats i indirectament d’aquells amb més sucres, greixos i sal, a la vegada que assegura aliments rics en nutrients essencials que, amb el condiment de l’activitat física, ajuden al nostre organisme a enfrontar amb avantatge el desgast de l’estrès.

Els dietistes-nutricionistes col·legiats som els professionals sanitaris experts en alimentació que tenim cura i guiem els canvis positius en la dieta d’una persona. Ens encarreguem que els pacients assoleixin els coneixements necessaris per millorar la seva salut mitjançant el consell personalitzat i puguin revertir i pal·liar situacions patològiques. Amb aquest suport, aplicar la cuina de sempre amb el consell alimentari més actual per guanyar salut i prevenir malalties és més fàcil del que sembla. Ja ho diu la dita “Vida amb fruita i verdura… perdura!”, ara només cal aplicar-ho!


Dra. Nancy Babio, Dietista-Nutricionista. Presidenta de la Societat Catalana d’Alimentació i Dietètica Clínica i del CODINUCAT