Aniversari feliç i… saludable!

El Departament de Salut promou un decàleg amb idees i recomanacions per canviar l’alimentació en les festes i celebracions infantils perquè esdevinguin més saludables.

Tot a punt pel gran dia

Celebrar una festa infantil sempre és una bonica experiència. És un moment molt especial per als més petits on comparteixen una estona de joc i diversió amb amics i familiars. I els pares, com a organitzadors, sovint fan més d’una llista de coses imprescindibles per què esdevingui un dia inoblidable pels nens.

Cal tenir-ho tot a punt. Des de decidir el lloc, el dia, els convidats fins a la decoració, les invitacions o els diferents tipus d’activitats que poden fer durant la festa: jocs, màgia, pallassos, gimcanes, balls, pintacares, titelles, disfresses…

I el pastís! Tots sabem que el pastís és la part més important de la celebració on es bufen les espelmes i els menuts obren els regals.

Dins d’aquesta llarga llista no podem oblidar incloure el tipus de menjar que oferirem als convidats. En aquest aspecte, és habitual recórrer a les opcions més còmodes i fàcils, però també les menys saludables, com són els snacks, les llaminadures, les begudes ensucrades, etc. Però hi ha altres alternatives sanes i convenients, que també poden agradar als més petits.

Com fer que les festes dels més petits siguin més saludables?

Amb l’objectiu de conscienciar als pares, el Departament de Salut ha elaborat un document amb un recull de recomanacions per millorar l’alimentació en les festes infantils. Aquest decàleg proposa idees, receptes i trucs perquè els infants puguin gaudir de begudes i aliments saborosos i, sobretot, més sans. Aquesta iniciativa també pretén:

  • Augmentar el baix consum de fruites i verdures.
  • Reduir l’oci sedentari i l’elevada ingesta d’aliments rics en sucres, greixos i sal, factors que s’associen a un percentatge elevat de més pes en els infants.

10 consells d’alimentació per a celebracions infantils

1. Els aliments també estan de festa!

La presentació del plat és molt important perquè els nens s’alimentin bé. És indispensable que el menjar els hi entri pels ulls. Per això, podem preparar plats divertits i originals decorant els aliments per a l’ocasió i formant figures d’animals o de personatges de dibuixos animats amb els sandvitxos, les fruites o les verdures. Algunes idees: decorar el plat amb làmines d’ametlles, coco en pols, fulles de menta, encenalls de xocolata, fruites del bosc, etc.

2. Posem-hi colors!

A totes les festes predominen els colors alegres dels globus, les serpentines o el confeti. Fem que els aliments també hi vagin de conjunt, ja que com més colors i més varietat contingui un plat millor se’l mengen els nens. Algunes idees:

  • Triar fruites i verdures de temporada i fer combinacions de colors ben vius i diferents: daus de taronja amb raïm groc, rodanxes de diferents tipus de melons i de síndria, bastons de pastanaga i cogombre, bols de macedònia, etc.
  • Afegir esquitxos de salses de colors a les patates bullides, iogurts…

3. Traient-ne el màxim profit

A l’hora de preparar i conservar els aliments, cal seguir bons consells per què tinguin més bona presència i siguin més saborosos:

  • Rentar les fruites i verdures, preferiblement fresques i de temporada, abans de servir-les i conservar-les a la nevera si s’han de guardar uns dies.
  • Servir els aliments a la temperatura adequada, segons siguin plats freds o calents.
  • Les salses millor no afegir-les fins l’ultim moment per evitar que s’estovin els aliments.
  • I molt important! Evitem el malbaratament d’aliments. Procurar ajustar la quantitat de menjar i beguda als comensals previstos, ja que sovint en preparem més del necessari i l’hem d’acabar llençant a les escombraries.

4. Propostes salades que vénen sempre de gust

Oferir propostes atractives i originals com la coca de recapte, patés d’oliva i d’albergínia, truites de patates, daus de formatge i de pernil cuit…

5. Propostes dolces per a tots els gustos

Són bones opcions els bols de macedònia, broquetes de fruites, pa de pessic, sorbets gelats de fruita, compotes, iogurt amb fruites, etc.

6. Propostes per beure saludablement

És preferible evitar els refrescs amb un alt contingut de sucre, oferint alternatives atractives per als nens, com els sucs de fruita naturals, batuts de llet amb cacau, batuts de fruites, llet merengada, etc.

7. Aliments segurs, diversió assegurada

La higiene i les normes de seguretat alimentària són claus, i més a l’hora de preparar aliments per a infants. És millor evitar elaboracions fetes amb ou cru o cremes i cal tenir en compte si els convidats tenen algun tipus d’al·lèrgia o intolerància.

8. El moment més especial… el pastís d’aniversari!

Preparar el pastís d’aniversari en família també pot ser una activitat molt divertida. S’aconsella escollir aliments saludables (oli en lloc de mantega, menys quantitat de sucre…) i evitar posar-hi llaminadures.

9. Ens divertim i aprenem jugant!

A les festes infantils no hi pot faltar l’estona de joc lliure que els estimuli a moure’s (pilotes, matalassos, patinets…) o de joc creatiu (pintures, estris per construir, etc.).

10. És important donar un bon exemple!

Els adults hem de donar exemple amb un estil de vida saludable (evitar fumar i beure alcohol a les festes infantils) i participant i gaudint del joc amb els petits. Possiblement, és un bon moment per apagar el mòbil!


1 Trackback / Pingback

  1. Festes saludables – ferSalut

Comments are closed.