Lesions cutànies en la gent gran

La pell amb el pas del temps pateix canvis degut a l'envelliment. Les arrugues o les taques a la pell de la cara, el coll i les mans solen ser els signes més evidents de l'envelliment de la dermis. Però a més es desenvolupen malalties a la pell.

El fotoenvelliment

Els canvis a la pell es produeixen bàsicament per dos mecanismes: un intrínsec, d’envelliment propi o veritable i un altre degut a l’exposició permanent, però evitable, a les radiacions ultraviolades del sol i que anomenem fotoenvelliment.

Amb el pas del temps, la pell perd la capacitat de reparar les lesions que pateix a causa de les radiacions solars, per la qual cosa, el fotoenvelliment pot arribar a ser irreversible. Entre altres factors que hi poden conduir hi ha el tabac i l’alcohol i les influències ambientals i climàtiques. La pell pot patir efectes més perjudicials com: cremades solars i càncer de pell si no es duen a terme les mesures preventives adequades.

Quins signes presenta

Els signes del fotoenvelliment es fan més visibles a les zones del cos més exposades al sol. D’aquesta manera, el fotoenvelliment facial, el coll, l’escot, el cuir cabellut i els braços són els més habituals. Els més comuns són:

 • Xerosi, sequedat i aspror al tacte.
 • Pèrdua d’elasticitat. Flacciditat cutània, la pell es despenja.
 • Arrugues, solcs i línies profundes a la pell.
 • Taques i pigmentació irregular.
 • Cloasma o melasma: es tracta de taques per hiperpigmentació de melanina a l’epidermis i la dermis que apareixen a la zona del rostre, principalment al front, les galtes i el llavi superior. Es poden prevenir limitant l’exposició al sol i controlant els factors hormonals desencadenants.
 • Queratosi actínica: formació de lesions descamatives i crostes que poden determinar un risc augmentat de càncer de pell.
 • Porpra senil o de Bateman: que es manifesta com a taques violàcies indolores que apareixen davant de mínims traumatismes en pell fotodanyada d’avantbraços i dors de mans.
 • Hipomelanosi guttata: diverses petites taques blanques en membres.
 • Malaltia de Favre-Racouchot. L’exposició crònica al sol pot generar l’aparició de barbs (punts negres) i quists groguencs a la zona de la cara propera als ulls.

Com a resultat de l’efecte acumulatiu i irreversible de l’exposició a la radiació, apareixen lesions premalignes amb el temps com les queratosis actíniques de base vermella amb escates o lesions tumorals com els carcinomes basocel·lulars, espinocel·lulars i el melanoma cutani.

La millor manera d’evitar el fotoenvelliment és la prevenció, que tindrà més èxit com més precoçment s’iniciï, fins i tot des de la infància.

Mantenir la pell sana

Una mica de sol pot ser beneficiós, però per mantenir la pell sana, són recomanables els consells següents:

 • Limitar el temps d’exposició al sol. Està bé sortir durant el dia, però intentar evitar el sol durant les hores que els raigs UVA i UVB són més intensos: entre les 10 hores i les 15 hores. No recomanem una exposició directa de més de 30 minuts.
 • Utilitzar protector solar. Un protector solar amb un número SPF (factor de protecció solar) de 15 o més. El millor és triar protectors solars que indiquin “ampli espectre” a l’etiqueta. Aplicar el protector solar de 15 a 30 minuts abans de sortir. El protector solar cal tornar a aplicar-se almenys cada 2 hores. Utilitzar protector solar resistent a l’aigua i amb més freqüència quan es neda, es sua o es frega la pell amb una tovallola.
 • Fer servir roba protectora. Sempre és recomanable portar un barret o una gorra que proporcioni ombra a la cara, fer servir ulleres de sol per evitar que els raigs solars perjudiquin la salut dels ulls i la vista. Si heu d’estar al sol, feu servir camises lleugeres de màniga llarga i pantalons llargs o faldilles llargues.
 • Mantenir-se ben hidratat. En cas que es facin activitats o esports a l’aire lliure, és recomanable ingerir abundants quantitats d’aigua fresca i líquids saludables o aliments que tinguin molta aigua, com la pinya, la síndria, el meló, el tomàquet, entre altres. Això evitarà que el cos es deshidrati i pugui ser víctima d’un cop de calor o d’insolació.
 • Evitar bronzejar-se. No utilitzeu llums solars o llits de bronzejat.


Migdalia Miledys Féliz Florián, Metgessa de família  EAP Vic – CAP El Remei / Twitter: @EAPVIC

Data publicació: Juliol 2022


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: