Arriba l’estiu, tornen les cremes solars

El Sol és una font de salut, per això podem prendre’l i gaudir-lo, però amb unes cures o normes de protecció. Com ja sabem, els raigs solars causen danys a la pell, tant a curt (cremades) com a llarg termini (fotoenvelliment, càncer).

El Sol emet una sèrie de radiacions que arriben a la Terra afectant de diferent manera segons la intensitat i el tipus de radiació.

En el cas concret de la pell, les radiacions que més afecten són les ultraviolades, UVA i UVB. Una exposició prolongada i sense protecció al sol provoca danys a la pell, alguns visibles i altres invisibles, com poden ser la modificació genètica de les cèl·lules de la pell, l’oxidació, els danys en el sistema immunològic i el fotoenvelliment.

Com evitar o reduir l’exposició solar?

La intensitat de la radiació solar pot fer variar les necessitats de fotoprotecció. Hem de tenir en compte:

 • Evitar l’exposició de les 12 del matí a les 4 de la tarda.
 • Aprofitar les ombres, usar para-sols o l’ombra dels arbres.
 • Utilitzar gorra o barret. El barret millor que la gorra i com més gran sigui l’ala, major la protecció.
 • Utilitzar samarretes, camises de màniga llarg i pantalons llargs. Els teixits tupits protegeixen millor.
 • Utilitzar ulleres de sol de qualitat. Els colors més recomanats són el gris i cafè, que no alteren la percepció de colors.

Quin fotoprotector hem de fer servir?

Un fotoprotector és un producte cosmètic compost per uns filtres que prevenen els danys a la pell davant la seva exposició al sol. És important destacar la paraula “prevenen”, en tant que no ho eviten íntegrament, per la qual cosa hem de ser responsables del temps que romanem sota el sol.

El nivell de protecció, la quantitat de producte a utilitzar o les repeticions en l’aplicació del protector dependran de factors com el tipus de pell de cadascú, el lloc on estem, el temps d’exposició al sol o d’altres característiques pròpies de les nostres pells. No és el mateix estar en una platja a les 12 del matí, durant dues hores i tenint un fototip de pell tipus I, que fer una passejada per la ciutat a la tardor amb un fototip de pell tipusIV (trobarà una explicació més detallada dels tipus de pell a la web de capsarria.com Cliqueu aquí

Un dels factors importants serà el nivell de protecció que requerim, no què volem sinó què necessitem veritablement.

Els fotoprotectors es classifiquen segons el Factor de Protecció Solar (SPF o FPS):

 • Baixa: 2-4-6
 • Mitjana: 8-10-12
 • Alta: 15-20-25
 • Molt alta: 30-40-50
 • Ultra 50 +

L’SPF no indica el temps que una persona pot estar exposada al Sol abans de tornar a aplicar-se el protector solar, sinó que indica el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta la capacitat de defensa natural del cos davant de l’enrogiment previ a la cremada. És a dir, un SPF 30 ens indica que el nostre nivell de protecció enfront d’un risc de cremada és 30 vegades superior que si no estiguéssim utilitzant un fotoprotector.

Al nostre país, l’alta incidència solar fa que la recomanació mínima sigui un fotoprotector d’índex alt, i en els nens molt alt. S’ha vist que la població no fa servir el fotoprotector adequat al seu fototipus de pell i que les persones es protegeixen 10 vegades menys del que haurien, gairebé sempre per falta de reaplicacions.

Com aplicar un fotoprotector?

Es recomana utilitzar un protector solar d’ampli espectre, que aporti protecció enfront de les radiacions ultraviolades (UVA i UVB), i infrarojos.

Aplicar 30 minuts abans de l’exposició solar, abans de sortir de casa.

Aplicar-ho amb generositat i de manera uniforme: per protegir bé la pell cal aplicar un mínim de 2 mg/cm2, perquè es produeixi la formació de la pel·lícula que impedeixi el pas de la llum UV.

Ha de cobrir tot el cos: no oblidar zones com les orelles, el clatell, els llavis o els peus. Si la persona té poc cabell, molt important protegir el cap.

Per a la seva total efectivitat, aquest s’ha d’aplicar sobre la pell seca. Generalment, es recomana una reaplicació cada 2 hores, sobretot si us heu banyat, fregat o suat molt.

Quan us hagueu de banyar, és important que a més tinguin filtres resistents a l’aigua. Aquests poden ser resistents a l’aigua (terme en anglès: water resistant), que mantenen la protecció després de 40 minuts d’immersió en l’aigua, o a prova d’aigua (terme en anglès: waterproof), que mantenen la protecció després de 80 minuts d’immersió en l’aigua.

Això no treu que el sol fet del frec amb la tovallola ajuda a retirar el producte de la pell i, per això quan sortim de l’aigua hem de tornar a aplicar-nos el protector.

La zona més fràgil i exposada al dany solar és la cara, té una pell més prima. Juntament amb l’escot, necessiten una cura especial amb productes específics per a cada tipus de pell (seca, mixta o grassa).

Tipus de pell

 • Tipus 1: Sempre es crema; mai es bronzeja.
 • Tipus 2: Habitualment es crema; resulta complicat bronzejar-se.
 • Tipus 3: Es pot cremar lleugerament; es bronzeja gradualment.
 • Tipus 4: Normalment no es crema; es bronzeja amb facilitat.
 • Tipus 5: No es crema quasi mai; es bronzeja amb molta facilitat.
 • Tipus 6: No es crema; es bronzeja sempre.

7 errors a l’hora d’usar el fotoprotector

 1. 1Aplicar només a la platja o la piscina.
 2. Escollir qualsevol fotoprotector.
 3. Oblidar protegir les zones amagades.
 4. Ser garrepa amb la quantitat.
 5. No reforçar amb un sèrum antioxidant.
 6. Passar del fotoprotector si hi ha núvols o estàs bronzejat/da.
 7. Fer servir productes de l’any anterior.


Dr. Alba Català, Dermatòloga Hospital Plató


Informació addicional d’interès a:

CAP Sarrià. Preguntes i respostes de la fotoprotecció

1 Trackback / Pingback

 1. Lesions cutànies en la gent gran – ferSalut

Comments are closed.