Què cal fer després d’un tractament dental

Es recomana realitzar com a mínim una visita al dentista cada any per fer una revisió i cada 6 mesos si tenim risc de patir càries o alguna malaltia de genives o dels teixits de suport de les dents. També cal fer 2 visites l’any si patim alguna malaltia sistèmica que pot afectar a la cavitat oral com la diabetis, malalties autoimmunes, hepatitis... o bé si som fumadors i/o bevedors d’alcohol.

Després d’una obturació o una endodòncia

Una obturació és un tractament que fa l’odontòleg per reparar el teixit dental amb càries quan aquesta lesió no arriba al nervi de la dent.
Si la càries és molt gran i arriba a la polpa dentària, segurament cal fer una endodòncia. Si ens han de fer una obturació per reparar una càries, probablement ens adormiran la zona amb un anestèsic. Les recomanacions en sortir són:

 • No menjar fins que notem la zona totalment desperta.
 • Prendre un calmant si en despertar-se la zona notem dolor o molèstia.
 • Si al cap d’uns dies encara persisteix el dolor, cal trucar a l’odontòleg per una avaluació del tractament.

Després d’una extracció dental

Si ens han de treure una dent o un queixal es recomana:

 • No suspendre cap medicació habitual sense que ho hagi indicat el seu metge.
 • Col·locar una gassa doblegada fent un cert gruix sobre la ferida i mossegar-la durant 30 minuts. Retirar la gassa i comprovar si està tacada de sang, si fos així col·locar una gassa neta i tornar a mossegar 30 minuts. Les primeres 24 hores és normal que surti una mica de sang de la ferida.
 • Les primeres 24 hores posteriors a l’extracció no es pot escopir, ni glopejar ni succionar la ferida o manipular-la, raspallar-la… Si ho fa, pot treure el coàgul o tap que la tanca i tornaria a sagnar podent provocar una hemorràgia.
 • Evitar menjar mentre la zona estigui anestesiada (adormida). Les primeres 24 hores cal fer una dieta tova i tèbia per evitar cremades o mossegades. No mastegui per la banda en la qual s’ha realitzat l’extracció per evitar que entrin restes d’aliments a la ferida.
 • Es recomana no fumar (almenys durant 3 dies). No prendre alcohol, ni begudes excitants (cafès, coles…) o amb gas.
 • Evitar l’exercici intens i l’exposició directa al sol les primeres 24 hores. Millor fer repòs les primeres hores sense estirar-se totalment.
 • Després de les primeres 24 hores mantenir una bona higiene oral, raspallar les dents i glopejar amb un col·lutori antisèptic mantenint neta la zona de la ferida amb suavitat.
 • L’odontòleg l’indicarà en cada cas si ha de prendre medicació. NO pot prendre ASPIRINA ni derivats si té dolor, tenen acció anticoagulant i pot tenir una hemorràgia.
 • Si porta dents postisses, no pot tornar-se-les a posar fins després de les primeres hores.

Truqui o avisi al seu odontòleg si té algun dubte o si al cap de tres dies encara nota dolor a la zona de l’extracció.


Dra. Judit Masdevall, Odontòloga Albera Salut / Twitter: @AlberaSalut


Informació addicional d’interès:

Canal Salut. Salut bucodental