Actualitat del CAP Balenyà

És un bon exercici aturar-se un moment per a fer balanç de com és el dia a dia al nostre CAP i veure quina és la seva realitat. Amb concordança amb el creixement del municipi i el nou model d’atenció sanitària derivat de la Covid-19, els serveis i el personal també es van adequant.

Donar resposta a les noves realitats sanitàries

Estem assistint a un degoteig setmanal de noves persones que s’empadronen a Balenyà i que, per tant, es donen d’alta al CAP. Aquest increment poblacional es reflectirà a l’actualització de xifres de l’Idescat, ja que gairebé vorejarem les 4.000 persones al nostre municipi. Això converteix Balenyà en un dels pobles amb més població de la comarca d’Osona, el setè o vuitè. L’espai que ocupa el CAP, des de fa anys, estava pensat per donar servei a un nombre força més baix d’usuaris i a fe que ho ha resolt fins fa poc amb bastant enginy. Actualment però els poc més de 200 m2 s’han fet del tot insuficients per donar cabuda a tots els professionals que han d’ocupar els consultoris.

Sort en tenim que gràcies a l’Ajuntament disposem dels mòduls exteriors annexes al CAP que ens permeten guanyar alguns metres i uns espais per a consulta i proves mentre no puguem disposar d’un nou CAP, que va esdevenint una necessitat urgent. El poder anar junts CAP i Ajuntament és un valor que facilita donar resposta a les noves realitats sanitàries del municipi i la seva gent. Motivat per la Covid, si cal fer proves PCR o valoració de persones amb sospita clínica de Covid, cal un espai específic a tal efecte que no es pot utilitzar per a res més.

Noves incorporacions i increment de serveis

Si la població va en augment el que també augmenta és el nombre i dotació de personal sanitari. Al servei d’Infermeria a més de les dues infermeres titulars, fa uns mesos vàrem incorporar un reforç d’infermeria vàries tardes a la setmana i també, gràcies a que som un centre docent acreditat pel Ministeri per a la formació de Metges i Infermeres especialistes, hem incorporat una altra infermera que està fent la seva especialitat al CAP. Pel fet de ser un centre reconegut i acreditat per a la formació i docència anem tenint Metges de Família que fan el seu període de rotació rural i que també donen suport i ajuda a la consulta diària.

Recordar tanmateix que com cada any, des de principis de novembre fins a finals de març, els divendres a la tarda el centre està obert i hi ha un metge i una infermera dins el suport PIUC (Pla Integral d’Urgències de Catalunya).

Amb afany de poder donar millor assistència mèdica al municipi i l’abans referenciat increment poblacional, al nostre CAP fem un pas endavant i crearem la plaça d’un tercer metge de família (fins ara en són dues). Si tot va sobre el previst, aquest any 2022 tindrem tres cupos de metges de família, incorporant un altre metge a dedicació completa. La llevadora també ha incrementat unes hores de consulta al mes, que s’afegeixen als dos dies que visita actualment.

També hem procedit a canviar i posar una nova centraleta telefònica per canalitzar i gestionar millor el gran nombre de trucades telefòniques que es reben.

Seguim en pandèmia: vacunem-nos!

I el que no podem oblidar tots plegats és que continuem estant en pandèmia Covid. Els indicadors i les xifres de contagis van fent onades alcistes i quan això passa es tornen a col·lapsar els serveis d’atenció primària i els hospitalaris, amb augment de les urgències i ingressos. Com repetim sovint, el fet d’estar vacunats no ens pot donar aquella falsa seguretat de que ja no tenim risc. Recordar que els nivells de defenses, anticossos, van baixant amb el temps i que malgrat estar vacunats podem ser infectats o contagiar a altres persones amb qui estem en contacte.

I què ens torna a passar? El mateix que en les altres onades, la gent baixa les defenses i les precaucions (tan fàcils com portar la mascareta, guardar la distància d’1,5 metres i higiene) i el virus, que adopta noves variants encara més contagioses, torna a afectar a moltes persones. I a més continua havent-hi una part de la població que no es vol o no s’ha vacunat encara. Si no prenem consciència i solidaritat col·lectiva això serà molt difícil d’aturar.

Des de Salut es proposa posar una tercera dosi de record de la vacuna Covid. És de cabdal importància que ens la posem per tornar a remuntar els nivells de defenses individuals i col·lectius. Només ens en sortirem si tots i cadascú de nosaltres no ens oblidem de les mesures de prevenció i ens vacunem.

Aquesta lluita l’hem de guanyar entre tots. Des del CAP no defallirem i hi posarem els esforços i els mitjans que calguin.


Dr. Xavier Farrés, Metge de Família CAP Balenyà

Data publicació: febrer 2022


Pots descarregar aquest article en format PDF: