Programa BON DIA!

Properament, des de l'ABS Alt Camp oest, col·laborarem amb el programa d’acompanyament telefònic “Bon dia”, que dona suport i ajuda a totes aquelles persones empadronades i residents al municipi d’Alcover, majors de 65 anys, amb sentiments de solitud i amb risc d’exclusió social, amb la finalitat de fer un seguiment del seu benestar.

És una realitat que en els darrers anys hi ha hagut un augment progressiu de la població de més de 65 anys al municipi d’Alcover. Cada vegada té un major pes la població més gran sobre la més jove, alhora que s’eleva la taxa de dependència. Envellir de manera digna planteja la qüestió i el repte per als propers anys de com afrontar l’assistència que necessiten les persones grans dependents.

Per dur a terme aquest programa l’ABS Alt Camp Oest col·labora amb l’Ajuntament d’Alcover, Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Camp i Càritas d’Alcover. El conveni s’emmarca dins dels Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS) – Objectiu 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats -, en els quals es basa el “Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” (ACORD GOV/132/2019, de 25 de setembre).

Perfil de la persona beneficiària del projecte “Bon dia”

La persona beneficiària ha de complir els següents requisits:

 1. Ser major de 65 anys.
 2. Estar empadronada al municipi d’Alcover.
 3. Que sigui una persona gran que gaudeixi d’una salut psíquica acceptable.

Així mateix, s’ha de trobar en qualsevol de les situacions següents:

 1. Que pateixi sentiment de solitud, tristesa i/o manca de relacions familiars i/o socials.
 2. Que visqui sola o passi moltes hores sola. També es valorarà l’economia de la persona.
 3. Que visqui amb els seus familiars, però aquests estiguin sobrecarregats per a la seva cura.
 4. Els casos d’excepcionalitat que es considerin tant per Càritas com pels Serveis Socials i de Salut seran acordats i exposats prèviament.

La soledat no desitjada

En els últims anys, s’ha evidenciat el problema de la soledat no desitjada. Aquest és un fenomen que una persona viu en base a la seva percepció sobre la falta de relacions i/o la insatisfacció de les que té. Això fa que una època tan bonica com la vellesa, es transformi en la més llarga i solitària.

La soledat va molt més enllà de sentir-se sol o sola. Té un impacte molt perjudicial sobre la salut de les persones i és una realitat que podria solucionar-se si tots posem de la nostra part. Els problemes de salut, que incrementen la vulnerabilitat, i la realitat socioeconòmica de cada persona poden derivar en aïllament social.

Quines són les causes?

 • Pèrdua de la identitat. En una societat que dona molt valor a la posició laboral o l’estatus econòmic, la jubilació a vegades implica la pèrdua de valor social.
 • Pèrdua d’autonomia. La pèrdua d’autonomia física és sovint entesa com a pèrdua de l’autonomia total i de la capacitat de decisió sobre la resta d’aspectes de la vida, tot i que no hauria de ser així.
 • Pèrdua de pertinença. Relacionada amb la falta d’espais perquè les persones grans participin en la societat i ho facin en igualtat d’oportunitats.
 • Factors demogràfics. L’increment de l’esperança de vida i la falta d’oportunitats d’interacció intergeneracional més enllà del context familiar.
 • Factors culturals. Entre ells, l’edatisme i la discriminació per motiu d’edat.
 • Factors econòmics. Malalties cròniques, problemes de mobilitat i altres situacions de deteriorament de la salut es poden veure agreujades per ajudes socials limitades.

Vols fer-te voluntari/ària?

Si vols col·laborar amb el programa, posa’t amb contacte amb la Treballadora Social del CAP i t’informarà.


Montse Iglesias Solé, Treballadora Social ABS Alt Camp Oest / Facebook: CAP Alcover

Data publicació: desembre 2021


Enllaços d’interès:


Pots descarregar aquest article en format PDF: