Escoles obertes, escoles segures

Comencem el curs 2021-22 amb un context molt millor que el de l’any passat, amb un 100% de presencialitat en tots els grups i nivells i una cobertura vacunal alta entre personal docent i en augment entre l’alumnat de 12-19 anys. Així i tot, la impossibilitat de vacunació en l’educació infantil i primària i l’afectació de la variant delta, més contagiosa en els joves, fan que es mantinguin la majoria de les mesures del curs anterior i se centrin tots els esforços a incrementar el ritme de vacunació entre els més joves, a fi d’aconseguir un curs el màxim de normalitzat possible.

Aquest curs arrenca amb l’objectiu de garantir la presencialitat per a tot l’alumnat, però com l’any passat tornarà a ser un curs diferent a causa de la pandèmia per la Covid-19, que provoca canvis en l’organització de l’escola i en la manera de relacionar-se amb els companys i companyes de classe amb qui cal seguir mantenint les mesures de protecció, higiene i seguretat.

Tot i així, aquest any comptem amb tota l’experiència i el coneixement acumulat del curs anterior i amb la bona feina  feta de tota la comunitat educativa i sanitària, que en estreta col·laboració van aplicar amb eficàcia un seguit de protocols amb resultats molt positius de l’impacte de la Covid-19 a les escoles: durant el curs 2020-21 es van contagiar menys d’un 6% dels alumnes i professionals, i en el 78,3% dels casos no van coincidir amb cap altre cas positiu en el mateix grup de convivència estable.

Aquest curs també presenta un escenari nou, amb una cobertura vacunal alta en adults i en creixement entre els joves de més de 12 anys que ens apropa cada cop més a la immunitat de grup, però l’altra cara de la moneda és l’impacte de la variant delta que s’ha mostrat més infecciosa i amb més afectació en l’edat infantil i juvenil, una franja  encara amb un índex baix de vacunació. Cal seguir actuant de forma responsable per evitar nous rebrots.

Virus sota control  

Per tal d’aconseguir que l’escola esdevingui un entorn segur, s’ha establert un pla d’actuació i un seguit de mesures organitzatives dins dels centres educatius, de protecció i prevenció per evitar noves onades.   

També s’ha establert un procediment d’informació i actuació coordinada entre el centre educatiu, els centres d’atenció primària, els equips de vigilància epidemiològica i les famílies en cas que es produeixi un cas de sospita o cas positiu. En aquest sentit, es manté la figura clau del Referent Covid Escola (RECO) del curs passat com a professional de l’equip d’atenció primària encarregat de la contenció i identificació de brots de la infecció dins de l’escola, i que actua en coordinació amb el centre educatiu, l’equip d’AP i el Servei de Vigilància Epidemiològica Territorial que és qui pren les decisions de com cal actuar en cada escola.

La detecció precoç de les persones amb Covid-19, la ràpida identificació i l’aïllament dels contactes estrets són factors claus per mantenir el control de la pandèmia.

Símptomes típics: Covid-19 i variant delta  

  • Els símptomes més habituals de la Covid-19 són: dificultat per respirar, febre alta, tos seca i cansament general.
  • Amb la variant delta, un refredat pot amagar una infecció per Covid-19, ja que els símptomes que sempre apareixen són el mal de coll i la congestió/mucositat nasal. També pot acompanyar-se de febre per sobre dels 37,5ºC, mal de panxa, diarrea, mal de cap i dificultat per respirar.

Si un alumne/a presenta simptomatologia, en cap cas ha d’anar a l’escola ni relacionar-se amb altres persones. Cal avisar al centre educatiu quan es confirmi que és un cas positiu de Covid-19 i cal trucar al CAP de referència o fer una eConsulta a La Meva Salut per poder aplicar el protocol sanitari vigent.

La vacunació, única sortida a la crisi sanitària  

Segons dades del Departament de Salut, podem afirmar que la vacunació ha evitat fins gairebé 10.000 morts a Catalunya en el que portem d’any. L’evolució de la campanya de vacunació és molt positiva, superant ja el 82,8% de la població amb pauta completa, a octubre 2021.

Ara l’esforç vacunal se centra en la població més jove, l’alumnat a partir dels 12 anys, a fi d’aconseguir el màxim de persones immunitzades i seguir garantint l’escola presencial, oberta i segura durant tot el curs. És important complir les recomanacions de vacunacions que es vagin fixant des del Departament de Salut. Les famílies també hi teniu un paper clau, ja que vacunant els vostres fills i filles contribuïu a aconseguir entre tots un curs el més proper a la normalitat.

Si els vostres fills tenen companys de classe que encara no s’han vacunat, això els hi pot interessar!

Si estàs vacunat/ada i algú de la teva classe agafa la COVID-19:

  • No hauràs de fer quarantena a casa durant 10 dies.
  • Evitaràs posar en risc la teva família.
  • Contribuiràs que les mesures de control de la pandèmia no siguin tan restrictives.
  • Formaràs part de la solució.

Vacuna’t ARA! És molt senzill: només cal demanar hora a www.vacunacovidsalut.cat, trucar al CAP o al 061, o acudir a qualsevol dels punts de vacunació sense cita.


Data publicació: Octubre 2021

Enllaços d’interès:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/salut-escola/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/salut-escola/informacio-per-a-families/


Pots descarregar aquest article en format PDF: