Alcohol i embaràs. No passa res per una copa?

Una pregunta que es fan sovint les embarassades és si la cerveseta social de tarda de primavera està prohibida o no durant l’embaràs. Alcohol zero? Per una no passa res?

Recomanació: Consum Zero!

Les revistes científiques exposen la relació amb la teratogenicitat – és a dir, les malformacions en el fetus – i l’alcohol. Però el problema no és prohibir o no, sinó que el debat hauria de ser si les dones i famílies entenen els riscos del consum de tòxics. L’important és disposar de la informació, treballar adequadament la presa de decisions de les persones i fer arribar de manera clara les recomanacions en l’embaràs.

L’Institut Nacional per a la salut i Atenció d’Excel·lència (NICE) posa l’accent en evitar el consum d’alcohol durant els tres primers mesos d’embaràs, perquè està associat a avortaments espontanis. També s’està estudiant la relació del consum d’alcohol en la fertilitat masculina i la reducció de la fertilitat i qualitat espermàtica.

Els articles publicats confirmen la teratogenicitat de l’alcohol en l’embaràs i ha estat concloentment mostrada en estudis clínics, conductuals i epidemiològics que inclouen la síndrome alcohòlica fetal, el retard mental, anomalies del desenvolupament i el comportament, i un pes baix en néixer.

Per tant, si es tracta de posar a la balança els riscos (efectes nocius per al nadó) i els beneficis (cap per a la salut de l’embarassada), el consell de consum d’alcohol en l’embaràs ha de ser CONSUM ZERO.

Cap òrgan de salut recomana el consum d’alcohol durant l’embaràs. Al contrari, el consell és clarament l’abstenció, i en el cas de consum, evitar-lo i reduir-lo al màxim.

Possibles efectes en la gestació

Què passa amb les dones que volen fer un consum ocasional, o que fan un consum moderat i no volen deixar-ho? És impossible assegurar-li a una dona que beu moderadament durant l’embaràs que l’alcohol no pot afectar negativament al seu nadó. L’efecte dosis dependent es desconeix i tendeix a variar d’un embaràs a un altre. La influència de les variables no se sap, el perquè en dosis baixes en diferents embarassos poden provocar efectes diferents en els nadons.

En canvi, en el tabac sabem que clarament la relació amb les dosis tindrà efectes més greus de repercussions fetals, com avortaments, despreniment prematur de placenta, prematuritat i complicacions respiratòries del nadó en els seus primers mesos.

En les drogues socialitzades i acceptades en el nostre entorn (tabac i alcohol) sovint tenim tendència de minimitzar-ne els riscos… “Pel nadó és millor un traguet o una cigarreta que patir ansietat”. Doncs no. L’important és aprendre a treballar aquesta ansietat per cedir-ne el consum, a través d’un acompanyament emocional i, quan sigui imprescindible, farmacològic.

Les dones són autònomes i cap d’elles vol posar en perill la vida del seu nadó, només cal trobar el camí per sentir-se acompanyades sense judicis cap a l’abstinència.


Alba Pallisé Cardellach, Llevadora ABS Alt Camp Oest / Facebook: CAP Alcover

Data publicació: Juny 2021


Enllaços d’interès:

https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/2embaras/

https://www.fersalut.cat/2019/10/12/lalcohol-es-responsabilitat-de-tothom/

https://www.fersalut.cat/2016/01/01/el-paper-de-la-familia-en-la-prevencio-dels-consums-dalcohol-i-drogues-en-menors/


Pots descarregar aquest article en format PDF: