La vacuna contra la Covid-19. Nous reptes en temps de pandèmia

La pandèmia de Covid-19 produïda pel SARS-CoV-2 està comportant uns costos humans i econòmics enormes a escala global. El desenvolupament de vacunes per poder controlar la pandèmia ha estat un repte sense precedents, al qual s’està responent d’una manera excepcionalment ràpida i eficaç, depenent sempre de l’estocatge i la distribució central d’aquestes.

Com avança el procés de vacunació a l’EAP VIC?

En aquest moment de redacció de l’article, ja són tres les vacunes que s’estan administrant dins de l’estratègia de vacunació de Catalunya; la de Pfizer/BioNTech, la de Moderna/Lonza i, des del 9 de febrer de 2021, la d’Oxford/AstraZeneca.

Segons l’experiència de l’Equip d’Atenció Primària Vic (EAP VIC), la campanya de vacunació avança de manera progressiva. En aquesta primera fase de vacunació, amb les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza, ja es té la pauta de vacunació completa (dues dosis) pels següents col·lectius: residències de persones grans i/o amb discapacitat i tot el personal sanitari i sociosanitari que hi treballa.

També paral·lelament s’ha administrat les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna/Lonza als altres col·lectius sanitaris i sociosanitaris, així com personal d’odontologia, cossos de seguretat i molts altres col·lectius considerats essencials.

D’altra banda, s’ha començat la vacunació de les vacunes Pfizer/BioNTech a les persones de més de 80 anys i les que tinguin criteris de gran dependència (no institucionalitzades o que formin part d’un centre de dia) i que requereixin ajut d’altres persones per desenvolupar les activitats de la vida diària.

Com a infermer, juntament amb altres companyes del programa d’Atenció Domiciliària de l’EAP VIC, vam portar a terme el procés de vacunació d’aquests grups de risc. Malgrat els reptes que s’han anat plantejant, degut a l’inici sobtat i la labilitat/fragilitat de la vacuna Pfizer/BioNTech, ens hem hagut d’organitzar ràpidament per posar-nos en contacte amb tots els pacients amb alta dependència i que requereixen atenció domiciliària (pacients ATDOM).

Fotografia 1: Reconstitució del vaccí Pfizer/BioNTech

Criteris operatius

El primer pas a realitzar va ser comptabilitzar qui volia la vacuna i qui no, així com “mapejar” la ciutat de Vic i situar els pacients ATDOM en aquest, i obtenir una “radiografia” de la distribució d’aquesta població en el territori.

Seguidament, es va procedir a la vacunació el qual va ser el punt més crític per l’organització, sincronització i mobilització de recursos humans que requeria, ja que la vacuna escollida presentava una alta labilitat, ja reconstituïda, i limitant així la seva mobilitat amb vehicle motoritzat. Degut a aquesta limitació, vam constituir equips per fer una distribució homogènia i de fàcil accés pels professionals en les diferents zones i barris de l’EAP VIC.

Fotografia 2: Judit Canudes, Infermera. Vacunant al CAP de Santa Eulàlia de Riuprimer

Fotografia 3: Infermer/a vacunant a un pacient amb un grau alt de dependència a atenció domiciliària

Criteris poblacionals

La primera població vacunada va ser Santa Eulàlia de Riuprimer, una població rural amb pacients depenents, dispersos en diferents punts del municipi, uns al poble i altres a cases de pagès. Tal com hem dit teníem la limitació de la mobilitat i, per tant, la gent que residia fora del poble van haver de venir al centre d’atenció primària del municipi, on allà els vam vacunar. La resta, quan vam tenir la ruta dels domicilis a seguir i reconstituïda la vacuna, vam iniciar la vacunació voltant els carrers del municipi amb un equip de 2 infermers/es. Cada domicili i cada dosi administrada ens requeria 15 minuts d’espera al domicili, per controlar possibles complicacions o reaccions adverses del vaccí, així com la utilització d’Equips de Protecció Individual (EPI) en cada un d’aquests.

Es va procedir de la mateixa manera en tots els carrers, barris i zones dels pacients d’EAP VIC amb els criteris esmentats anteriorment.

La informació de les diferents etapes s’anirà donant a mesura que es conegui la disponibilitat de dosis i es vagi concretant i adequant l’estratègia del Departament de Salut a les seves característiques i requeriments.


Marc Vila Muntadas, Infermer d’Atenció Domiciliària EAP VIC / Twitter: @EAPVIC

Data publicació: abril 2021


Pots descarregar aquest article en format PDF: