Viatges i vacunes. Que cal saber?

Marxes de viatge? D’entrada, felicitats!! És una bona excusa per relaxar-se, conèixer altres llocs i cultures i continuar aprenent. Maleta preparada? Has agafat els bitllets? Portes la guia de viatge? Portes les vacunes al dia? La resposta hauria de ser SÍ, vacunes posades!

Si viatges, pren mesures

És important documentar-se sobre les necessitats de prevenció del país on vas de viatge com a mínim un mes abans d’aquest. Sobretot per a una bona planificació, ja que, volem que el viatge que hem preparat amb tanta il·lusió no es converteixi en un malson, arran d’una malaltia que es pot prevenir amb una vacuna.

Hi ha unes vacunes que són obligatòries segons el país de destí o procedència, fins al punt de denegar-nos l’entrada si no aportem el carnet de vacunes oficial. Per exemple, la febre groga o la meningitis tetravalent.

Cal tenir en compte també que diferents destins d’un mateix país pot comportar recomanacions preventives diferents, incloses les vacunes.

Tenim tendència a pensar, que només cal vacunar-se per viatjar a països en vies de desenvolupament, però la realitat és molt diferent. A Europa, per exemple, estem patint brots de xarampió quan feia anys que pràcticament no es donaven. Actualment en tenim un a Catalunya amb 99 casos confirmats en aquest primer semestre.

El xarampió pot tenir complicacions molt greus. Aquest augment de casos de xarampió es pot explicar, per exemple, per la negativa de pares i diferents grups antivacunes a vacunar els seus fills i filles, que en alguns països ha comportat prendre mesures de control.

Actualment, el calendari de vacunacions de Catalunya recomana els nens i nenes als 12 mesos i als 3 anys d’edat es vacunin amb la Triple Vírica (vacuna contra xarampió, rubèola i parotiditis). Els adults cal que revisem el nostre nivell de protecció respecte al xarampió i en cas de ser inadequat o desconegut, es recomana administrar-la.

L’equip assistencial del vostre CAP, us podem informar de les vacunes que estan recomanades i les dosis necessàries. Algunes es poden administrar al CAP i d’altres us adreçaran a la Unitat d’Atenció al Viatger més propera.

Recorda!

Estar ben vacunat et protegeix a tu i contribueix a l’eliminació de les malalties. Amb determinades vacunes, ajudem a protegir a altres persones que no es poden vacunar perquè tenen alguna contraindicació o malaltia que ho impedeix (és el que s’anomena immunitat de grup).


Sara Esteve Lucena, Infermera EBA Centelles – CAP Hostalets de Balenyà, Referent de vacunes

Data publicació: juliol 2019


Informació addicional d’interès:

Unitats de salut internacional

Asociación Española de Vacunología

Portal de vacunas de la AEP

Si viatges, pensa en la teva salut. Revista FerSalut.

1 Trackback / Pingback

  1. Actualització del calendari vacunal de Catalunya 2022 – ferSalut

Comments are closed.