Més agilitat i més autonomia, els avantatges de la prescripció infermera

La prescripció infermera té molts beneficis tant per als pacients, com per als equips d’atenció primària. Entrevistem a Rosa Yrla, responsable d’infermeria d’Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi, per saber-ne més d’aquesta reivindicació històrica.

Com ha viscut la professió la consecució d’aquesta fita històrica

Des de principis del 2021 les infermeres poden fer receptes electròniques amb signatura pròpia d’aquells medicaments o productes sanitaris que prescriuen en la seva pràctica diària. La possibilitat de signar les receptes és nova, però la voluntat de fer-ho ve de lluny.

Quan preguntem a la responsable d’infermeria Rosa Yrla com ha viscut aquest pas històric, ens ensenya satisfeta l’acreditació per a la signatura de receptes i ens diu que li fa “molta il·lusió”. “Fa molts anys que estem lluitant, ens agrada tenir el nostre rol propi. De moment, el que hem aconseguit és fer receptes de molts dels temes que toquem nosaltres, com les ferides. Fins ara la recepta la fèiem nosaltres, però l’havia de validar el metge”. La prescripció infermera agilitza l’atenció, “nosaltres tractem al pacient i escollim el tractament, perquè estem capacitades i som resolutives”. Tal com apunta Yrla, les infermeres són les que tenen més experiència en el camp de les cures, s’encarreguen del tractament i del seguiment, per tant és lògic que puguin prescriure els materials per fer-les (gases, apòsits, pomades, etc.) També poden prescriure alguns medicaments, absorbents, bosses d’orina, sondes…

Més autonomia

Malgrat la satisfacció per haver-ho aconseguit, encara queda camí per fer, “estem als inicis, veiem alguna cosa que no estem massa d’acord que no ens deixin prescriure”, puntualitza Yrla, “esperem que s’ampliï a allò que veiem i resolem, per no haver d’interferir amb el metge i reforçar l’autonomia de la infermera. […] A l’atenció primària infermeria té un pes molt gran en la prescripció”.

Els beneficis de la prescripció infermera per a la professió són clars: reforça el paper autònom de la infermera, millora la coordinació amb la resta de l’equip assistencial i hi ha un increment de l’eficiència a l’hora d’atendre als pacients. Aquest moviment s’emmarca dins d’un procés més gran de reivindicació d’un paper més modern de la infermera.

Més agilitat

La Rosa Yrla ho té molt clar, per a les persones usuàries també és un avenç. “Abans (un cop infermeria havia fet la recepta) els pacients s’havien d’esperar que el metge o metgessa la validés, ara és més àgil”.  Així es veu reforçada també la relació amb el pacient, “la infermera completa el procés” i això ajuda a visualitzar que hi ha àrees de l’atenció als pacients que lidera infermeria.

El CAP Vallcarca-Sant Gervasi va participar en una prova pilot de la prescripció infermera a l’inici de 2021 i en el moment d’aquesta entrevista comptàvem amb 11 infermeres acreditades per poder emetre i signar plans de medicació, la resta estaven en procés d’acreditació.


Mercè Aguilar Antón, Comunicació i RSC d’Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi / Twitter: @aprimariavsg

Data publicació: abril 2021


Enllaços d’interès:

https://www.coib.cat/ca-es/inici.html


Pots descarregar aquest article en format PDF: