És el moment de treure el bolquer?

Els primers 2 i 3 anys de vida es considera normal que els nens no controlin els esfínters. No hem de precipitar-nos a l’hora de treure el bolquer, ja que cada infant té una maduresa diferent.

L’estiu és una bona època per plantejar-nos treure el bolquer al nostre fill, però és el moment? Està preparat? Si bé és cert que a l’estiu fa bon temps, l’infant porta menys roba i potser els pares fan vacances, cal plantejar-se si el nen/a està a punt perquè la retirada del bolquer sigui un èxit.

Hem d’anar veient els senyals dels infants que ens indiquen que és el moment, i què vol dir això? Doncs veure si té interès per asseure’s al vàter, si ens vol imitar a l’hora d’anar al lavabo, si s’aixeca eixut després de la migdiada o al matí en despertar-se, si sap identificar quan te pipí o caca i ens ho diu…

És convenient, durant un temps previ a la retirada del bolquer, crear una rutina en la que cada dia quan s’aixequi, abans d’anar a dormir o abans de canviar el boquer s’assegui a provar, ja que és una manera que el nen/a es vagi familiaritzant amb l’orinal o el vàter.

Els podem acompanyar en el moment d’asseure’s al nou orinal, pensem que és un aprenentatge per ells. Porten tota la seva vida amb bolquer i moltes de les vegades no faran res, però de mica en mica ho aconseguiran i se’ls ha de felicitar i animar.

Un cop veiem que el nen té interès, està preparat i decidim treure’l, és important no tornar enrere. El més normal és que durant els primers dies hi hagin fuites i es facin pipí o caca al damunt, per això abans de sortir de casa és recomanable preparar una motxilla amb roba de recanvi i tovalloletes, i sobretot cal tenir molta paciència!

A la nit, durant els primers dies o fins i tot els primers mesos, és preferible seguir posant el bolquer, donat que és més complicat que l’infant es desperti si té ganes de fer pipí. N’hi ha que els hi costa més controlar, però els hem de donar temps, i si veieu que persisteix  podeu demanar consell a l’equip pediàtric del CAP.

I si no vol seure a l’orinal?

Ens podem trobar amb infants que no tenen el mínim interès en fer servir l’orinal o fins i tot que els hi fa por. En aquest cas hem de tenir molta paciència i acompanyar-los, sense recriminacions ni càstigs, a la recerca de la seva autonomia.

Hem de pensar com si fóssim nens i triar-ne un que sigui maco, que tingui colors, que faci música, amb llums… o inclús plantejar una alternativa, com els adaptadors de vàter. En definitiva, buscar un que li agradi i desperti la seva curiositat.


Jessica Hinojosa, Infermera Albera Salut – Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: Gener 2020