La gingivitis

Gingivitis és el nom que rep la inflamació de les genives. En condicions de salut, les genives no han de sagnar i han de tenir una coloració rosa clar.

Si hi ha gingivitis les genives sagnen en raspallar les dents, al menjar o bé espontàniament. Gairebé 8 de cada 10 persones tindran gingivitis en algun moment de la seva vida.

La causa és una inflamació i, a vegades, ulceració de les genives per acumulació de placa dental al voltant de les dents.

Existeix la idea equivocada de què el sagnat de genives és normal, però aquesta afirmació és totalment errònia. La geniva ha d’estar adherida a la dent i ha d’aïllar l’os de l’exterior.

La geniva no ha de sagnar com tampoc no sagna, en condicions normals, cap altra part de l’organisme.

Factors de risc

 • Tabac.
 • Estrès.
 • Canvis hormonals com l’embaràs.
 • Algunes malalties sistèmiques, com la diabetis mal controlada.

Tipus de gingivitis

 • La gingivitis crònica de l’adult no sol provocar dolor i és causada per un raspallat incorrecte o deficient. La falta d’higiene oral provoca l’acumulació de placa bacteriana causant de la inflamació gingival.
 • L’anomenada gingivitis ulcero necrotitzant és una malaltia dolorosa de les genives amb sagnat espontani i úlceres que va acompanyada de mal alè. Aquesta malaltia aguda s’ha de tractar amb antibiòtics.
 • Hi ha un tipus de sagnat de genives relacionat amb l’embaràs, pels canvis hormonals propis d’aquest estat. També és més freqüent a l’adolescència i durant la menstruació.
 • Les deficiències nutricionals i malalties com la diabetis poden també afavorir la inflamació gingival.

Tot i que moltes persones s’acostumen a conviure amb aquesta situació, el sagnat de les genives és freqüent a la població general i es considera un símptoma de malaltia.

A vegades el sagnat de les genives desapareix per algun factor extern que emmascara el problema. La causa més freqüent és el tabac. Els que fumen tenen menys irrigació a les mucoses i pot ser que no es manifesti una gingivitis.

Tractament de la gingivitis

El sagnat de genives s’ha de valorar, diagnosticar i tractar abans que evolucioni cap a una periodontitis, amb pèrdua de l’os que envolta les dents i el risc de perdre-les per mobilitat dental.

Si la causa del sagnat és la tosca o carrall que es forma al voltant de les dents, s’ha d’anar al dentista per procedir a eliminar-lo en una o més sessions, si són necessàries.

Sovint podem millorar el sagnat de les genives utilitzant antisèptics bucals en forma de col·lutoris diaris que s’han d’adquirir sota prescripció. El tractament s’ha de receptar per un temps determinat i ha de ser específic per a cada problema.

Recomanacions per evitar el sagnat de les genives

 • Raspallar les dents i la llengua després de cada àpat utilitzant un raspall que no sigui excessivament dur. El temps de raspallat ha de ser de 3 minuts aproximadament i els moviments han de fer un massatge a les genives en cercles o bé de geniva a la dent verticalment. Es pot raspallar les dents amb un raspall manual o bé amb raspall elèctric si el dentista ho recomana. Els irrigadors dentals també són molt útils si hi ha espais on el raspall té dificultats per arribar.
 • Utilitzar una pasta de dents adient. Si hi ha sagnat de genives, es pot utilitzar un dentifrici especial per aquest problema que contingui propietats antiinflamatòries com la clorhexidina, el triclosan, àloe vera, camamilla… La pasta de dents ha de tenir 1450 ppm de fluor, a més a més per evitar les càries.
 • Utilitzar una vegada al dia el fil de seda dental.
 • Seguir una dieta equilibrada amb abundants verdures i fruites fresques. Procurar fer una dieta dura mastegant poma sencera, torrades… i pocs aliments tous que es puguin enganxar a les dents com el pa de motlle per exemple.
 • No fumar.
 • Controlar la sequedat oral o falta de saliva que pot afavorir la inflamació gingival.

Dra. Judit Masdevall Galter, Odontòloga Albera Salut –  Twitter: @AlberaSalut

Data publicació: Gener 2020


Informació addicional d’interès:

Canal Salut. Gingivitis.